Доступність посилання

ТОП новини

Ретро-поїзд проїхав Прикарпаттям до 150-річчя залізничного сполучення Львів-Чернівці


На залізничний вокзал Івано-Франківська вранці 8 вересня прибув ретро-потяг, з гудка якого розпочалися урочистості з нагоди 150-річчя залізничного сполучення Львів-Станиславів-Коломия-Чернівці.

Із поїзда зійшли одягнені у галицькі строї містяни – з дерев’яними валізами, старовинним фотоапаратом, театралізоване дійство доповнили виступи артистів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

З Івано-Франківська потяг вирушив до Коломиї і Чернівців, де теж сьогодні відзначають 150-річчя залізничного сполучення Львів-Чернівці.

«Це історична подія – прибуття до Станиславова першого потяга, а потім на Буковину. Вона була значимою для краю: почала розвиватися інфраструктура, будувалися майстерні, люди отримали роботу, а найголовніше те, що з Буковини ми з’єдналися з Європою», – заявив виконувач обов’язків керівника регіональної філії «Львівська залізниця» Іван Груник.

За його словами, тоді планувалося збудувати залізничний шлях, який мав з’єднати Європу з Індією, але війни цьому перешкодили.

Як зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, залізничне сполучення сьогодні має особливе значення для розвитку туризму на Прикарпатті.

За словами краєзнавця Богдана Купчинського, це була третя залізнична гілка на українських землях – після Перемишль-Львів і Одеса-Балта.

Перший потяг зі Львова до Чернівців їхав 1 вересня 1866 року 12 годин зі швидкістю 50 кілометрів, сучасні поїзди це роблять за 3,5 години.

XS
SM
MD
LG