Доступність посилання

ТОП новини

На сукупний дохід Лещенка, Притули і Топольської за 18 років можна придбати не 1, а 6 квартир – «Громадське»


Народний депутат і борець з корупцією Сергій Лещенко звинуватив у брехні ЗМІ, які стверджують, що народний депутат, його дівчина Анастасія Топольська і засновник «Української правди» Олена Притула разом за 18 років не заробили на квартиру, яку Лещенко придбав у Києві. Лещенко опублікував у Facebook аналіз «Громадського».

В аналізі наводяться документи з двома типами даних: дохід, отриманий Сергієм Лещенком, Анастасією Топольського і Оленою Притулою як фізичними особами, і дохід, який вони отримали як підприємці.

«Сукупний дохід Лещенка, Притули і Топольської за 18 років, згідно до проаналізованих даних, – 1 мільйон 861 тисяча доларів. Якщо зароблені гроші ні на що не витрачати, за таку суму можна придбати не одну, а 6 квартир вартістю 300 тисяч доларів», – мовиться в публікації «Громадського».

Сергій Лещенко у Facebook подякував журналістам, «за чесний аналіз» його декларацій і додав, що «тут ще не враховані 50 тисяч євро і 30 тисяч доларів доходу за кордоном».

За словами парламентаря, сайт і телеканал депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького «Еспресо» пішов на свідомий обман, заявивши, що Лещенко за останні 18 років не заробив на квартиру.

7 вересня «Еспресо ТВ» опублікувало статтю «Дохід Лещенка, Притули та Топольської за 18 років нижче вартості придбаної ним квартири (документи)», в якій мовиться: «Зокрема, згідно з інформацією про доходи, отриманою від податкових агентів, у 1998-2016 роках Лещенко отримав 1 779 177 гривень. Притула за той самий період отримала 4 757 439 гривень доходу. Дохід Топольської за 2005-2016 роки склав 254 405 гривень. Загалом це складає 6 791 021 гривень».

«Громадське» проаналізувало, що публікація містить детальну інформацію про доходи осіб, які не є держслужбовцями, тому звернулося за коментарем до юристів, щоб з'ясувати, як ця інформація могла стати доступною.

«За словами юриста Володимира Бандури, дані про доходи фізичної особи могли надати лише в Державній фіскальній службі. Зробити це можливо тільки на запит самих фігурантів або за санкцією органів влади. Отож уся інформація, окрім тієї, що стосується періоду держслужби Сергія Лещенка, за словами юриста, є конфіденційною», – пише «Громадське».

Утім, «Громадське» проаналізувало документи, оприлюднені «Еспресо ТВ». У коментарі «Громадському» Сергій Лещенко зазначив, що документи з великою ймовірністю відповідають дійсності.

«У наведених документах два типи даних: дохід, отриманий Сергієм Лещенком, Анастасією Топольською та Оленою Притулою як фізичними особами та дохід, який вони отримали як підприємці. Згідно з цими даними, дохід нардепа за 18 років, враховуючи коливання курсу та його підприємницьку діяльність, складає понад 460 тисяч доларів. Дохід Олени Притули, згідно з опублікованими даними, складає 1 мільйон 377 тисяч доларів. Анастасія Топольська — понад 24 тисяч доларів. У документах про доходи Олени Притули, які вона отримала як фізична особа, відсутній аркуш із даними про останній квартал 2014 року та перші три квартали 2015 року. Тому інформація за 2014 рік обраховувалася шляхом додавання доходів за перші три квартали. Узагальнені дані за 2015 рік є в оприлюднених документах», – пише «Громадське».

Підлеглі Авакова зареєстрували кримінальне провадження та вже допитували забудовника, намагаючись витягнути з нього зізнання... Я не самовбивця, щоб порушувати закон
Сергій Лещенко

«Все це вказує на «Народний фронт» як замовника інформаційної війни проти мене. Крім того, за моїми даними, підлеглі Авакова (також «Народний фронт») зареєстрували кримінальне провадження та вже допитували забудовника, намагаючись витягнути з нього зізнання чи то про якусь знижку за квартиру, чи то виплату частини вартості в «кеші». Це брехня. Я не самовбивця, щоб порушувати закон. 100% суми було заплачено офіційно, а така ціна за квадратний метр в будинку пропонувалася різним людям. Питання було тільки в тому, щоб провести якнайшвидший розрахунок, протягом декількох днів, оскільки забудовник мав кризу ліквідності» – написав Лещенко на своїй сторінці у Facebook.

У вівторок стало відомо, що Сергій Лещенко придбав елітну квартиру у новобудові в історичному центрі Києва на вулиці Франка, 11, площею 200 квадратних метрів за 7,5 мільйонів гривень (понад 300 тисяч доларів). Про що свідчить витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

На сторінках агентів з продажу нерухомості вартість квартири такої площі в цьому будинку 7 вересня становили 500 тисяч доларів, нині – 400.

Лещенко написав, що «така ціна за квадратний метр в будинку пропонувалася різним людям».

Лещенко стверджує, що частину із 300 тисяч доларів, заплачених за елітну квартиру, він заробив, частину позичив у колег, а частину йому подарувала його кохана.

«У 2013-2014 роках мною було задекларовано понад 100 тисяч доларів доходу», – написав Лещенко 6 вересня у Facebook.

«Половина суми придбання – це позика від засновника «Української правди» Олени Притули терміном на 10 років; інше – це гроші моєї улюбленої людини Анастасії Топольської, яка буде вказана у моїй декларації за підсумками 2016 року. Заробітки Насті дозволяють впевнено говорити про погашення боргу. Настя входить до числа найбільш високооплачуваних діджеїв у Східній Європі, виступаючи близько 200 разів на рік на чотирьох континентах», – додав Лещенко. Відсутність цих грошей у декларації він пояснив тим, що за вимогами до попередніх декларацій, перед ухваленням е-декларування, в них можна було не вказувати готівку.

Тим часом сама Анастасія Топольська заявила, що не могла стати співвласницею квартири, оскільки досі не розлучена зі своїм чоловіком.

Раніше Сергія Лещенка бачили під час обслуговування у віп-залі «Сбербанку», який є дочірнім банком «Сбербанку Росії». Лещенко пояснив свій візит необхідністю терміново зробити платіж до Держказначейства. Утім, частина українців уже озвучила у соцмережах припущення, що Лещенко міг отримати в цьому банку кошти з Росії на купівлю нової квартири.

Недоброзичливці Лещенка звинувачують його у зв’язку з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним, сам депутат ці звинувачення відкидає.

«Загалом рівень брехні за останні дні просто зашкалює. «Сбербанк» – брехня (до угоди є додаток, яким змінено пункт щодо проплати). Гроші від Григоришина – брехня», – написав Лещенко на своїй сторінці у Facebook.

Радіо Свобода звернулося до «Сбербанку» під виглядом звичайного клієнта і поцікавилося, чи можна отримати в банку кошти з рахунку, який відкритий у російському «Сбербанку» в Москві. Представниця банку відповіла, що з карткового рахунку, відкритого у «Сбербанку Росії» на російській території, дійсно можна вільно знімати гроші з українських відділень «Сбербанку».

Між тим, державний реєстр майнових прав свідчить, що Сергій Лещенко має ще дві квартири в українській столиці. Лещенко все це заперечує.

«Квартира на Оболоні – брехня (не маю до неї жодного відношення). Подарунок від Тігіпка – брехня» , – написав Лещенко на своїй сторінці у Facebook.

За квартиру Лещенка треба віддавати 1200 доларів на місяць, якщо без відсотків, зарплата депутата є вдвічі меншою – Гнап

Журналіст-розслідувач Дмитро Гнап запевнив Радіо Свобода, що бачить суперечності у версії Лещенка щодо купівлі елітного житла.

«Версія Лещенка виглядає нереалістично. Навіть якщо він пояснив походження грошей, що йому дівчина дала – то як віддавати їх, приміром, за 10 років? Це 15 тисяч доларів на рік, понад 1200 доларів на місяць. Зарплата депутата є удвічі меншою. А ще у квартирі – ремонт і техніка. Може, все це теж зроблять за рахунок його дівчини? Але чим тоді це пояснення виглядає краще, ніж виправдання прокурорів, посадовців та суддів, що вони бідні як церковні миші, а все заробляють їхні розумниці-дружини?».

Дмитро Гнап не виключає, що в оприлюдненні інформації про квартиру Лещенка зацікавлені корупціонери, яких він викривав, будучи журналістом. І тепер вони максимально розкручуватимуть цю тему, щоб остаточно його дискредитувати, зауважує Гнап.

Національне антикорупційне бюро України обіцяє проаналізувати і надати оцінку купівлі народним депутатом з фракції «Блок Петра Порошенка» Сергієм Лещенком квартири у центрі Києва.

«Враховуючи, що потужності НАЗК ще формуються, вагомий суспільний резонанс, а також на підставі звернень антикорупційного прокурора Назара Холодницького та самого народного депутата Сергія Лещенка, НАБУ проаналізує і дасть відповідну оцінку нещодавній операції з придбання Лещенком у власність нерухомості», – йдеться у повідомленні бюро в Facebook.

Про результати перевірки буде повідомлено додатково, додають у НАБУ.

При цьому у бюро зауважують, що питання моніторингу способу життя осіб, уповноважених на виконання функцій держави, є, радше, компетенцією Агентства із запобігання корупції, ніж Антикорупційного бюро.

Перед цим голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький доручив Національному антикорупційному бюро України перевірити інформацію щодо купівлі народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири у центрі Києва.

«У випадку встановлення ознак злочину антикорупційними органами буде вжито всіх передбачених законом заходів для притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Раніше Лещенко сам попросив НАЗК і НАБУ перевірити, наскільки чесно й законно він придбав квартиру.

А вже зараз пише: «Підсумком цієї історії буде лише те, що відкритість та прозорість стане недоліком, а не чеснотою. І замість відкритого декларування всі будуть і далі оформляти майно на підставних осіб. Хіба ми цього домагаємося?».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG