Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман відкрив розвідувальну свердловину на Шебелинському родовищі


Володимир Гройсман (©Shutterstock)
Володимир Гройсман (©Shutterstock)

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман відкрив пошукову свердловину на Шебелинському газоконденсатному родовищі, що підпорядковується державній компанії «Укргазвидобування».

«Ми заклали нове буріння свердловини, яка є дуже і дуже важливою для нашої енергонезалежності. І більше того, як говорять фахівці, у них величезний оптимізм щодо цих запасів газу, які є на цьому родовищі, ми зможемо збільшувати енергонезалежність», – сказав Гройсман.

Він також наголосив, що уряду вдалося припинити процес знищення підприємств, які працювали над енергонезалежністю, зокрема, «Укргазвидобування», тепер розпочато модернізацію підприємства заради збільшення видобутку власного газу державною компанією.

Гройсман ставить завдання – через кілька років збільшити обсяги видобутку газу в Україні: «На 7 мільярдів кубометрів газу за 5 років».

За його словами, це дозволить зміцнити енергонезалежність і національну безпеку України.

Як розповів головний геолог державного підприємства «Шебелинкагазвидобування» Віктор Жмурков, передбачається завершити роботи з буріння розвідувальної свердловини до кінця жовтня.

«Задача цієї свердловини – пошук газу в верхньому поверсі газоносності. Глибина свердловини 1110 метрів. Пробуривши цю свердловину, ми розкриємо промислові запаси газу й оцінимо їхній розмір, який компанія зможе видобути», – зазначив Жмурков.

У 1956 році почалася промислова експлуатація Шебелинського родовища на Харківщині. Місткість Шебелинки — 500 мільярдів кубометрів газу. Згодом до Харківщини проклали магістральні труби з Києва, Херсона, Кишинева, два газопроводи звели з Москви.

У травні Гройсман заявляв, що ринкова ціна на газ до 2020 року дасть змогу на 8 мільярдів кубометрів збільшити видобуток. У 2015 році обсяг видобутку газу в Україні становив близько 19 мільярдів кубометрів.

XS
SM
MD
LG