Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення-2017» у Києві. Чому не Дніпро чи Одеса?


Міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2017» у травні наступного року прийматиме Київ. Таке рішення ухвалив урядовий комітет. За столицю віддали свої голоси 19 представників оргкомітету, головний конкурент Одеса отримала два голоси, натомість ще один фіналіст – Дніпро – не тримав жодного. Організатори кажуть, що це була запекла боротьба і битву виграв сильніший.

Із суперечками, спільними звинуваченнями та щиросердними обіцянками мерів урядовий комітет усе-таки визначився із господарем пісенного свята «Євробачення-2017».

«Містом проведення «Євробачення» обрано місто Київ», – повідомив гендиректор Національної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія.

За перемогу у фіналі боролися Київ, Одеса та Дніпро. Однак найбільш запекла боротьба точилася в останні дні між Одесою та Києвом. Оголосили переможців тільки з третього разу. Тож, експерти та суспільство заговорили, що питання перейшло в політичну площину.

Обрання переможця не було формальним, це була запекла конкурентна боротьба, пояснив такі зволікання Зураб Аласанія.

Це була не формальна історія, Київ дійсно відчув конкуренцію
Зураб Аласанія

«Насправді це була не формальна історія, Київ дійсно відчув конкуренцію. Ще недавно мер Києва, «губернатор Одеси» (керівник Одеської ОДА – ред.) та мер Дніпра Філатов – як вони сперечалися, публічно?! Чи можливо було б таке, якби рішення було прийняте під ковдрою? Десь президентом. Раніше вони ж домовлялися. Але все одно є не задоволені. Чому так довго? Бо рішення справді приймалося», – говорить Аласанія.

Натомість мер Дніпра Борис Філатов розкритикував обрання Києва, зазначивши, що обласним центрам ніколи не дадуть фінанси і можливості.

​А голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі й взагалі назвав обрання Києва прикладом «договорняків».

Цей конкурс є дуже важливим для авторитету нашої країни
Володимир Гройсман

​Умови для Києва і Одеси були рівні, але Київ об’єктивно був більш готовий і фінансово, й інфраструктурно, пояснює прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Це питання не політичне, це питання музичне. «Євробачення» – це співочий конкурс, там люди співають, а не займаються політикою. Але цей конкурс є дуже важливим для авторитету нашої країни, тому він має бути проведений на високому організаційному рівні», – зазначив Гройсман.

​Те, що будуть образи і звинувачення після оголошення результатів – прогнозована ситуація, говорить одеська журналістка Зоя Казанжи. За її словами, звинувачення в політизації конкурсу мають право бути, оскільки терміни оголошення переможців порушувалися, а критерії відбору широкому загалу не відомі.

Це була конкурентна боротьба і не треба поводити себе істерично. Питання проведення «Євробачення» дуже об’єднало одеситів
Зоя Казанжи

«Звичайно, ті, що перемогли – радіють, а ті, кого перемогли не дуже цьому раді. Це очікувана ситуація, що будуть після конкурсу заяви і звинувачення у непрозорості та нечесності. Думаю, на них не треба зважати, тому що це була конкурентна боротьба і не треба поводити себе істерично. Власне, питання проведення «Євробачення» дуже об’єднало одеситів, які дуже хотіли, щоб конкурс провели в їхньому місті. Але з точки зору інфраструктури, думаю, що Київ був більше підготовлений», – говорить Казанжи.

Міністр культури України Євген Нищук під час оголошення міста-господаря пісенного конкурсу «Євробачення-2017». Київ, 9 вересня 2016 року
Міністр культури України Євген Нищук під час оголошення міста-господаря пісенного конкурсу «Євробачення-2017». Київ, 9 вересня 2016 року

Дніпро поступилося Києву головним чином через брак готелів. Натомість проблемою Одеси – стала непоремонтована злітна смуга місцевого аеропорту, каже міністр культури Євген Нищук. Зрештою, вагомим фактором у виборі переможця було безпекове питання: близькість Одеси до Придністров’я, а Дніпра до лінії зіткнення на фронті додали ваги Києву.

​Конкурс планують провести на Лівому березі – у Міжнародному виставковому центрі. Тому одне з завдань міста: налагодити транспортне сполучення між правим і лівим берегом.

«Розгрузити Дніпровський міст, тим самим поєднати приємне з корисним можна, запровадивши річкові трамваї, які потім залишаться для Києва назавжди», – говорить Нищук.

На проведення пісенного конкурсу київська влада готова витратити 200 мільйонів гривень, та близько мільярда – на побудову інфраструктури.

Що думають кияни про проведення «Євробачення» у столиці? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

​На питання, чи блокуватиме Україна участь представників держави-агресора, Нищук відповів, що «Євробачення» – музичний конкурс, тому з боку організаторів не може бути жодних перешкод для жодної країни світу. Однак, делегування нев’їзних осіб сприйматиме як провокацію.

Ті особи якої-небудь країни, які підпадають під санкції не Мінкультури, а СБУ, є нев’їзними. Кобзон не буде допущений в Україну на «Євробачення-2017»
Євген Нищук

«Ті особи якої-небудь країни, які підпадають під санкції не Мінкультури, а СБУ із тих чи інших причин, є нев’їзними. Про цих осіб країни-учасниці знають. І якщо вони свідомо йтимуть на перемогу такої особи, це буде завідомо провокація, – каже Нищук. – Можу ствердно сказати, що тут компромісів не може бути. Йосиф Кобзон не буде допущений в Україну на «Євробачення-2017».

Конкурс відбудеться у травні наступного року. У Київській міській державній адміністрації заявляють про початок підготовки до проведення міжнародного пісенного конкурсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG