Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявила про готовність до досудових угод із Україною про «борг Януковича», але на нових умовах


Антон Силуанов, архівне фото
Антон Силуанов, архівне фото

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що Москва готова продовжити переговори про досудове врегулювання суперечки навколо позики, яку взяла влада колишнього президента Віктора Януковича, на суму у 3 мільярди доларів, але за умови, що Київ змінить дотеперішню позицію.

За його словами, щодо цього існують попередні плани його зустрічі з колегою з України на щорічній зустрічі Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні в середу, 14 вересня, за посередництва Німеччини.

Якщо ж Україна не змінить своєї позиції і не запропонує умов, що будуть «значно відрізнятися від тих пропозицій, на які пристали комерційні кредитори», переговори будуть «абсолютно неконструктивні», заявив російський міністр.

Він, зокрема, відкинув висловлену раніше, за його словами, пропозицію України про списання 36 відсотків боргу перед Росією через реструктуризацію.

Силуанов також заявив, що на зустрічі МВФ Росія буде голосувати проти надання Україні нового траншу позики через неврегульовану справу з боргом часів Януковича, хоча він і розуміє, що це не вплине на остаточне рішення.

Міністр розкритикував МВФ за зміну умов кредитування, на яку фонд пішов раніше, щоб неповернений борг не став для України перешкодою в цьому, як було за попередньої редакції правил.

Антон Силуанов також висловив сподівання, що Вищий суд Лондона, куди Росія подала позов проти України, об’єктивно розгляне цю справу. Початок розгляду, додав він, призначений на 17 січня наступного року.

Раніше заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак повідомляв, що на розгляд позову відведено три дні – 17–20 січня 2017 року.

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Попередній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні минулого року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 мільярди доларів, який узяв колишній президент Віктор Янукович за два місяці до втечі. Яценюк заявив тоді, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Вищого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила з запереченням проти цього позову.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявляв, що не бачить підстав, чому Україна мала б повертати Росії кошти на суму у 3 мільярди доларів за кредитом, що був отриманий владою попереднього президента Віктора Януковича. За словами Данилюка, саме така позиція України в суді, яку вона буде доводити. За його словами, це був «політичний кредит», який Росія змусила Україну взяти. «Тому наша позиція – що ми не маємо ці кошти повертати», – сказав Данилюк. Він також нагадував як додатковий аргумент, що Росія окупувала український Крим і здійснила агресію на частині Донбасу, через що Україна втратила частину своєї економіки.

XS
SM
MD
LG