Доступність посилання

ТОП новини

КСУ дозволив проводити публічні богослужіння в Україні без дозволу місцевої влади


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд України визнав неконституційним пункт закону «Про свободу совісті та релігійних організацій», згідно з яким проведення публічних богослужінь потрібно отримання дозволу органу місцевої влади.

«Конституційний Суд України встановив, що положення частини п’ятої статті 21 Закону суперечать Конституції України, що є підставою для визнання їх такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), і тому ці положення не можуть застосовуватися», – зазначають у суді.

У березні КСУ розпочав розгляд справи за поданням омбудсмана Валерії Лутковської щодо конституційності положень частини 5 статті 21 закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно з цим законом, богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії безперешкодно проводяться в культових будівлях та прилеглій території, у місцях паломництва, установах та організаціях і на підприємствах за ініціативою трудових колективів і згодою адміністрації.

Закон передбачає, що в інших випадках публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволумісцевої влади.Саме це положення щодо дозвільного порядку омбудсман просила визнати неконституційним.

З питанням щодо норм закону «Про свободу совісті та віросповідання» омбудсман звернулась до Конституційного суду України у жовтні минулого року.

XS
SM
MD
LG