Доступність посилання

ТОП новини

Новообрана білоруська депутат не виключає, що балотуватиметься в президенти


Ганна Канапатська
Ганна Канапатська

Білоруська депутат Ганна Канапатська, одна із двох опозиційних парламентарів, обраних у Білорусі вперше за 20 років, заявляє, що може балотуватися у президенти країни в майбутньому. За її словами, вона вдасться до такого кроку у разі успішної роботи у парламенті.

Канапатська з Об’єднаної громадянської партії і Олена Анісім, незалежний кандидат, стали першими опозиційними депутатами у білоруському парламенті від 1996 року.

Виступаючи в Мінську 13 вересня, Канапатська заявила, що зосередиться на зміні виборчого законодавства, виступатиме проти закону, який переслідує приватних підприємців, і домагатиметься скасування закону про дармоїдство, за яким, зокрема переслідують політичних дисидентів.

За словами опозиціонерки, білоруси «хочуть змінюватися», але країна не готова до масових протестів, бо люди побоюються «повторення українського сценарію».

11 вересня в Білорусі відбулися вибори до Палати представників, нижньої палати парламенту. За попередніми результатами, до палати, що має 110 депутатів, уперше за 20 років потрапили одна представниця опозиційних сил і одна незалежна депутат, не пов’язана з пропрезидентськими силами. У парламенті переважають соратники президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Міжнародні організації заявили, що виборам бракувало прозорості і демократичності. Від початку 1990-их у Білорусі не було виборів, які б визнавали вільними і демократичними.

XS
SM
MD
LG