Доступність посилання

ТОП новини

Уряд створив раду з питань протидії відмиванню доходів


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України створив раду з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Про це йдеться в урядовій поставові № 613 від 8 вересня 2016 року.

Відповідно до документа, очолює раду голова Держфінмоніторингу, заступник голови ради – перший заступник голови Держфінмоніторингу, також до складу ради увійшли представник секретаріату Кабміну, заступник міністра фінансів, заступник міністра закордонних справ, заступник міністра юстиції, заступник міністра інфраструктури, заступник міністра внутрішніх справ та інші.

Новостворена рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабміну, рада утворюється для вивчення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

У лютому депутати ухвалили закон щодо удосконалення діяльності Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

За проектом закону, арештоване майно може бути реалізоване без згоди власника, але за рішенням суду, а отримані кошти зберігатимуться або на рахунку корупціонера, або на спеціальних депозитних рахунках агентства в державних банках. Уся інформація про активи й грошові рахунки буде зберігатись у спеціально створеному відкритому реєстрі, веденням якого також займатиметься агентство.

Керівник агентства обирається комісією, яка планує ухвалити рішення щодо керівника 16 вересня.

Крім того, в Україні створені і вже почали працювати антикорупційні органи – Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне агентство з питань запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG