Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет без кредиту МВФ означатиме зрив міжнародних кредитів для України – Уманський


Ігор Уманський
Ігор Уманський

Якщо в середу, 14 вересня, рада директорів МВФ не перегляне програму співпраці з Україною, це означатиме зрив міжнародних кредитних програм для України. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив екс-виконувач обов’язків міністра фінансів України Ігор Уманський.

«Якщо до грудня не буде програми з МВФ, це означає, що у нас не буде мільярда від США, 600 мільйонів макрофінансової допомоги від Європейської комісії, майже всі наші західні партнери прив’язані до програми МВФ, – зазначив він.

«Сьогодні бюджет і так має вже серйозну проблему з ліквідністю урядових коштів, бо немає джерел фінансування дефіциту: приватизація – 17 мільярдів, які були передбачені, – практично нульове виконання, по запозиченнях немає руху, бо публічні зовнішні ринки для нас практично закриті, партнери без рішення МВФ фінансування не відкривають», – наголосив Уманський.

У графік засідань директорів МВФ на 14 вересня включене питання про продовження програми співпраці з Україною.

Президент України Петро Порошенко очікує, що МВФ ухвалить рішення про виділення чергового траншу вже цього дня.

Україна сподівається від МВФ на транш обсягом близько 1,6 мільярда доларів.

Від серпня 2015 року Україна не отримала нових виплат МВФ із пакету фінансової допомоги загальним обсягом 17,5 мільярдів доларів, затвердженого в квітні 2015 року. У рамках цієї програми Україна отримала минулого року два транші МВФ – обсягом 5 та 1,7 мільярда доларів.

XS
SM
MD
LG