Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані почався суд за позовом братів, яких поліція назвала терористами


Самат (л) і Санат (п) Кожаніязови в залі суду, Актобе, 13 вересня 2016 року
Самат (л) і Санат (п) Кожаніязови в залі суду, Актобе, 13 вересня 2016 року

У Казахстані, в місті Актобе на північному заході країни, почався судовий процес у справі братів Кожаніязових, імена й фото яких оприлюднили в переліку підозрюваних терористів, що влаштували напади в цьому місті в червні.

Брати Самат і Санат Кожаніязови вимагають компенсації моральної шкоди на суму 10 мільйонів тенґе – приблизно 30 тисяч доларів.

Через кілька днів після нападу, що стався 5 червня, правоохоронці оприлюднили перші імена і фотографії підозрюваних нападників. 43-річний слюсар Самат Кожаніязов був у переліку розшукуваних, а 41-річний нафтовик Санат – у переліку вбитих під час спецоперації.

Вони дізналися про це, коли до них стали звертатися стурбовані родичі.

Брати заявляють, що не мають ніякого стосунку до ісламського тероризму і взагалі не релігійні. Обидва все життя по суті безвиїзно прожили у своєму селищі Жанабулак, що приблизно за сто кілометрів від Актобе. Односельці підтверджують, що 5 червня брати були в селищі – вони влаштовували поминки за своїм батьком, що помер за рік до того.

Обласна поліція врешті вибачилася перед ними, але брати кажуть, що пережили значний стрес і тепер вимагають і матеріального відшкодування за моральні втрати.

За даними влади, в нападах у місті Актобе 5 червня, внаслідок яких загинули п’ять цивільних людей і троє силовиків, брали участь 25 ісламістських бойовиків. У перебігу спецоперацій проти них протягом того й наступних днів 18 нападників були вбиті, решту взяли живими й готуються судити.

XS
SM
MD
LG