Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликало світ до тиску на Росію через її протиправні дії щодо громадян України


Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту застосувати всі можливі види правового та політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини та свободи слова, а також звільнення усіх утримуваних українських політв’язнів і заручників.

МЗС висловило категоричний протест у зв’язку з неправомірними та такими, що принижують людську гідність, діями Росії стосовно громадян України, які незаконно утримуються нею як на власній території, так і на окупованих українських землях.

«Попри численні наполегливі заклики української сторони та міжнародної спільноти, незважаючи на взяті на себе міжнародні зобов’язання, російська влада та її окупаційні сили продовжують утримувати щонайменше 29 громадян України незаконно ув’язненими; в окупованому Криму десятки громадян України зазнають переслідувань, 16 громадян України вважаються зниклими без вісти; 115 українців перебувають у заручниках на Донбасі. Змушені констатувати, що захоплення, переслідування та застосування тортур проти українських громадян стало для Москви звичною практикою», – мовиться в заяві МЗС.

Як заявили в міністерстві, справи Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ільмі Умерова, Ахтема Чийгоза та багатьох інших «промовисто свідчать про повернення Росії до політичних репресій і судилищ зразка ери сталінізму». При цьому вона грубо порушує всі можливі міжнародно-правові норми у сфері захисту прав людини, зокрема Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, наголосили в МЗС.

Останнє рішення окупаційної російської влади про відхилення скарг захисту у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, як і його попереднє утримування у психіатричній лікарні, є яскравими ілюстраціями такої антигуманної політики», – мовиться також у заяві.

Раніше у вівторок адвокат Ільмі Умерова Микола Полозов повідомив, що підконтрольний Кремлеві верховний суд окупованого Криму відхилив скарги захисту чільника Меджлісу на порушення проти нього кримінальної справи, підписку про нерозголошення і незаконне доправлення у психіатричну лікарню.

XS
SM
MD
LG