Доступність посилання

ТОП новини

Співробітники СБУ силоміць видворили до Росії шукачку притулку – правозахисники


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Харківська правозахисна група заявляє, що співробітники Служби безпеки України незаконно захопили 26-річну громадянку Росії, яка попросила про надання притулку в Україні, і насильно відвезли її до Росії. Правозахисники побоюються, що на своїй батьківщині ця жінка зіткнеться з переслідуванням, яке не має жодного стосунку до істини.

Аміна Бабаєва, про яку йдеться в звіті правозахисної групи, походить із російського регіону Дагестан, але останні два роки жила в Туреччині, вивчаючи іслам. Її колишній чоловік, з яким вона не бачилася останні два роки, за деякими даними, є проповідником в угрупованні «Ісламська держава».

Турецька влада, яка запідозрила Бабаєву в причетності до терористичної діяльності, вирішила депортувати її, але запропонувала обрати для депортації країни пострадянського простору, не наполягаючи саме на Росії. Бабаєва обрала Україну, припустивши, що та справедливо розгляне її справу з огляду на погані відносини між Києвом та Москвою.

Бабаєва вилетіла зі Стамбула до Харкова 9 вересня, але після прибуття в Україну її не випустили з території аеропорту, хоча за межами зони прильоту на громадянку Росії чекала подруга Юлія.

За версією СБУ, оприлюдненою на сайті спецслужби, «під час проходження прикордонного контролю вона (Бабаєва – ред.) не змогла пояснити мету свого візиту до України, окрім того, що її депортували з Туреччини за причетність до діяльності міжнародної терористичної організації ІДІЛ».

«Задля забезпечення інтересів національної безпеки СБУ 12 вересня прийняла рішення про примусове повернення росіянки з України. Того ж дня вона добровільно виїхала в напрямку Росії», – мовиться в повідомленні СБУ.

Докладніше про цю історію читайте на сайті Радіо Свобода, а також у версії Харківської правозахисної групи (англійською та українською мовами).

XS
SM
MD
LG