Доступність посилання

ТОП новини

Кредити Світового банку для України є найвигіднішими з-поміж доступних – Качур


©Shutterstock
©Shutterstock

Від рішення МВФ про виділення чергового траншу кредиту значною мірою залежить, чи будуть працювати з Україною інші кредитори. Через дорогу від штаб-квартири МВФ у Вашингтоні розташована ще одна ключова фінансова інституція – Світовий банк. У 2014 році банк оголосив готовність надати Україні три мільярди доларів кредитів. Які проекти підтримує банк і що сталося з цими грішми «Голосу Америки» розповів представник України у Світовому банку, екс-заступник міністра фінансів України Роман Качур.

«Світовий банк працює, як звичайна банківська інституція. Єдиною відмінністю є те, що його клієнтами є держави, тобто уряди країн. Україна і Світовий банк мають давню історію співпраці. Цього року – це 25 років, з 1991 року. Це понад сорок реалізованих проектів і понад 9 мільярдів коштів, які були виділені за рішенням про фінансування. Це такі проекти, як будівництво доріг, зокрема, дорога від Борисполя до Лубен вже була відремонтована. Загальна траса – Бориспіль-Харків, зараз продовжується фінансування її ремонту. Це, наприклад, ремонт водомереж у Львові, який дозволив стабільно забезпечити водопостачання для мешканців міста, більш якісну воду і менші втрати, що в свою чергу веде до нижчих тарифів. Це такі проекти як модернізація енергомереж в Дніпровському басейні – це чиста електроенергія та одна з найдешевших», – заявив Качур.

За його словами, в питанні виділення коштів від Світового банку, як і від інших кредиторів, чітко відстежується питання – на що і за яких умов.

«Це не політичні кошти, це кошти, які прив’язані до реалізації реформ, дуже вигідні кошти. На сьогоднішній день Україна не має доступу до дешевших коштів, ніж кошти Світового банку. І тому 3,5%, наприклад, по проекту реконструкції дороги до Харкова, ми маємо відтермінування платежу на 7 років і потім протягом ще 10 років виплати самого тіла кредиту. На жаль, ми не маємо можливості на кращих умовах, ніж надає Світовий банк, позичати в інших джерелах.З іншого боку Світовий банк виставляє дуже жорсткі вимоги антикорупційної політики. Постійний моніторинг за реалізацію виконання проектів на кожній стадії дозволяє говорити, що дійсно тендери з відбору виконавців і реалізації», – сказав представник України у Світовому банку.

На питання, коли кошти виділяються, але Україна не може їй освоїти експерт відповів: «Дійсно, ця проблема певною мірою існує. Це стосується виконання проектів з боку лінійних міністерств, але зараз і уряд приділяє цьому велику увагу, створена координаційна рада. Очевидно, є старі принципи роботи, де намагаються реалізувати чи питання імплементації своїх підрядників на виконання тих чи інших робіт, завищення тендерної документації. Ці питання чітко не відслідковуються і відповідно не реалізовуються».

Серед проектів для реалізації в Україні, які готовий підтримати Світовий банк, каже Качур, – проекти з енергозбереження та реформа теплозабезпечення, комунальна інфраструктура, соціальна сфера і охорона здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG