Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Грузії: Саакашвілі грає з України


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі в Україні є одним з найрейтинговіших політиків, одночасно продовжуючи брати активну участь і в грузинському політичному житті. За словами грузинських експертів, наразі на політичній арені Грузії є дві рейтингових персони – мільярдер Бідзіна Іванішнілі та екс-президент цієї країни Міхеїл Саакашвілі. При цьому під час парламентських виборів, які у Грузії відбудуться за місяць, ні «Грузинська мрія», за якою стоїть Іванішвілі, ні «Єдиний національний рух», фактичним лідером якого є Саакашвілі, самостійно не набирають більшості. Експерти прогнозують запеклу боротьбу. Балотуватися до грузинського парламенту у мажоритарному округу вирішив і колишній мер Києва Леонід Черновецький, який уже п’ять років живе в Аджарії. Фахівці не виключають, що і він має шанси на перемогу.

Згідно з соціологічним опитуванням групи «Рейтинг», проведеним в Україні у квітні, якби у голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі була партія, за неї готові були б проголосувати 10% українців – це більше, ніж у «Блоку Петра Порошенка». Вищий рейтинг, згідно з цим соціологічним опитуванням, лише у «Батьківщини» та в «Опозиційного блоку». Але до чергових парламентських виборів в Україні ще далеко, хоча сам Саакашвілі вірить, що вони будуть дочасними. А от чергові парламентські вибори у Грузії заплановані на 8 жовтня.

Лідерами парламентських перегонів у Грузії є «Грузинська мрія» мільярдера Бідзіни Іванішвілі та «Єдиний національний рух», фактичним лідером якої є Міхеїл Саакашвілі.

Міхеїл Саакашвілі та Бідзіна Іванішвілі (зліва на право)
Міхеїл Саакашвілі та Бідзіна Іванішвілі (зліва на право)

У цих парламентських виборах участь бере дружина Міхеїла Саакашвілі – Сандра Рулофс. Вона висувається від Зугдідського району, сусіднього з Абхазією, а також стоїть другим номером у списку «Єдиного національного руху».

Проти колишнього президента Міхеїла Саакашвілі у Грузії порушили чотири кримінальні справи за звинуваченням у розтраті й перевищенні службових повноважень. У грудні грузинська влада позбавила Саакашвілі громадянства після того, як він став громадянином України. Але в одному зі своїх звернень до грузинських виборців, які він систематично викладає у Facebook, Міхеїл Саакашвілі обіцяє повернутися у разі перемоги «Єдиного національного руху» на виборах.

Саакашвілі проти Іванішвілі

У Грузії склалася така ситуація, що на політичній шахівниці лише двоє гравців – Бідзіна Іванішвілі та Міхеїл Саакашвілі, інших немає
Гіоргі Хухашвілі

«У Грузії склалася така ситуація, що на політичній шахівниці лише двоє гравців – Бідзіна Іванішвілі та Міхеїл Саакашвілі, інших немає. Електоральні симпатії мають лише вони, більше ніхто», – говорить у розмові з журналісткою Радіо Свобода грузинський політичний експерт Гіоргі Хухашвілі.

Але жодна з цих політичних сил, ні «Єдиний національний рух», ні «Грузинська мрія», не набирають самостійно більшості у парламенті.

Рейтинг «Єдиного національного руху» Саакашвілі не перевищує 20%. Партія Іванішвілі може мобілізувати приблизно третину грузинських виборців
Яго Качкачішвілі

«Рейтинг «Єдиного національного руху» Саакашвілі не перевищує 20%. Це означає, що ця політична партія не зможе самостійно прийти до влади. Партія Іванішвілі може мобілізувати приблизно третину грузинських виборців. Не думаю, що вони наберуть більшість», – каже Радіо Свобода декан факультету соціології Тбіліського державного університету Яго Качкачішвілі.

Парламент у Грузії обирається за мішаною системою. Половина депутатів проходить за пропорційними списками, решта – обирається на мажоритарних округах. До того ж, процес може затягтися, адже для перемоги на мажоритарному округу кандидат має набрати понад половину голосів. Експерти прогнозують другий тур голосування на низці дільниць у Грузії.

Партія Саакашвілі розраховує на боротьбу після виборів

Гіоргі Хухашвілі називає ситуацію під час цих парламентських виборах у Грузії «надзвичайно непередбачуваною». За його словами, представники «Грузинської мрії» роблять ставку на мажоритарні округи.

«Вони мають деякі переваги щодо голосування на мажоритарних округах, вони майже всюди будуть на перших місцях. Інша річ, що голосів для перемоги у першому турі у них не вистачатиме», – каже Хухашвілі.

Що ж до «Єдиного національного руху» Міхеїла Саакашвілі, то, як вважає Гіоргі Хухашвілі, головною їхньою метою під час нинішніх виборів є не так перемога, як поразка партії Бідзіни Іванішвілі.

Єдиний національний рух» хоче забезпечити ситуацію, коли і «Грузинська мрія» не отримає більшості. Партія Саакашвілі вважає, що має шанси розгорнути справжню боротьбу не на виборах, а саме після виборів
Гіоргі Хухашвілі

«Єдиний національний рух» хоче забезпечити ситуацію, коли і «Грузинська мрія» не отримає більшості. У такому випадку політики змушені будуть створювати парламентську коаліцію. Партія Саакашвілі вважає, що має шанси розгорнути справжню боротьбу не на виборах, а саме після виборів», – вважає грузинський експерт.

Саакашвілі у Грузії: беззаперечний лідер і «взірець ворога»

Експерти виключають можливості, що ці дві політичні сили можуть увійти до однієї коаліції. Низька явка виборців гратиме на руку партії Саакашвілі, тоді як соратники Іванішвілі, навпаки, намагатимуться заохочувати громадян йти на дільниці, вважають експерти.

Міхеїл Саакашвілі нині є чинним політиком в Україні, але цей факт значно не вплинув на його рейтинг у Грузії.

«Я не можу сказати, що рейтинг Саакашвілі у Грузії зріс. Він залишається приблизно таким, як і був», – говорить Яго Качкачішвілі.

Той факт, що Саакашвілі є чинним політиком в Україні, дає певний ефект. Він мобілізує тих, хто його підтримує
Яго Качкачішвілі

«Але, звісно, той факт, що Саакашвілі є чинним політиком в Україні, дає певний ефект. Насамперед, таким чином він мобілізує грузинських політиків і виборців. Він мобілізує тих, хто його підтримує, оскільки досі лишається беззаперечним лідером «Єдиного національного руху». Але й мобілізує і опонентів, оскільки він для них лишається зразком ворога», – пояснює Качкачішвілі.

Кобулеті купити дешевше, ніж Київ – грузинський експерт про Черновецького

У депутати грузинського парламенту під час цих виборів балотуватиметься і колишній мер Києва Леонід Черновецький, відомий своїми екстравагантними висловлюваннями, який двічі перемагав на виборах мера у Києві. Свою кандидатуру він вирішив висунути від Кобулетського району Аджарії, де постійно проживає упродовж останніх п’яти років.

Леонід Черновецький у 2006 році
Леонід Черновецький у 2006 році

Соціальний статус того регіону доволі низький. Київ купити гречкою набагато дорожче, ніж Кобулеті. Так що він має шанс
Гіоргі Хухашвілі

«Соціальний статус того регіону доволі низький. Київ купити гречкою набагато дорожче, ніж Кобулеті. Так що він має шанс», – вважає Гіоргі Хухашвілі.

Не думаю, що він особливо лізе у політику і має стратегічні цілі. Йому просто набридло сидіти дома. Як потрапить у парламент – повеселиться
Гіоргі Хухашвілі

«Але я не думаю, що він особливо лізе у політику і має стратегічні цілі. Йому просто набридло сидіти дома. Йому хочеться, щоб його любили і ненавиділи, а не просто ставилися як до порожнього місця. Для популіста сидіти дома – це не життя, а жах. Ну от як потрапить у парламент – повеселиться», – каже Хухашвілі.

«Асоціація молодих юристів Грузії» подавала до суду в Тбілісі позов, щоб заборонити Леоніду Черновецькому балотуватися на парламентських виборах через незнання мови. Але, як повідомив Радіо Свобода голова цієї організації Гіоргі Хімшілашвілі, суддя ухвалив рішення на користь Черновецького, дозволивши йому брати участь у виборах.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG