Доступність посилання

ТОП новини

У Росії порушили справу проти українського військового «за вербування дітей»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Слідчий комітет Росії заявляє про порушення кримінальної справи проти українського військового за звинуваченням у використанні дітей для диверсій у зоні конфлікту на сході України.

Як заявляє російське відомство, слідчі встановили, що військовий з іншими «наразі не встановленими співробітниками силових структур України всупереч положенням міжнародних правових актів, які гарантують дотримання і захист прав мирного населення, в тому числі неповнолітніх, під час збройних конфліктів, у травні 2015 року залучив шляхом обіцянок матеріальної винагороди, шантажу і погроз неповнолітніх жителів міста Ясинувата для вчинення тяжких й особливо тяжких злочинів».

12 вересня бойовики «ДНР» заявили, що викрили мережу «диверсантів», в яку входили виключно підлітки, нібито «завербовані Службою безпеки України». Сімох дітей звинуватили у тому, що вони протягом року підривали автомобілі, будівлі і військові частини на окупованій території. В інтернеті бойовики виклали відео, де діти зізнаються і каються у скоєному.

У Службі безпеки України назвали це черговим інформаційним «вкиданням» сепаратистів. Як заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, заява про викриття «агентів-диверсантів» українських спецслужб вже не викликає ажіотажу в угрупованні «ДНР», сепаратистам тепер потрібно більше, щоб сколихнути громадську думку. За словами Ткачука, бойовики «нічого оригінального» не придумали: залучати дітей – це частина кремлівських сценаріїв. Подібне, за його словами, було в історії про «розп’ятого хлопчика» в Слов’янську.

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко закликала Організацію з безпеки і співпраці в Європі і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) перевірити інформацію щодо катування підлітків, затриманих бойовиками угруповання «ДНР».

XS
SM
MD
LG