Доступність посилання

ТОП новини

Російський адвокат Полозов закликав росіян не ставати співучасниками анексії Криму участю у виборах


Микола Полозов, архівне фото
Микола Полозов, архівне фото

У Росії адвокат Микола Полозов, відомий захистом у російських судах багатьох громадян України, закликав росіян не брати участі у виборах до Державної думи Росії – це, на його думку, зробить їх співучасниками анексії Криму, в якому теж будуть влаштовувати ці вибори.

«Із погляду міжнародного права російська влада вчинила злочин. Зараз відповідальність за ці дії лежить особисто на президенті Володимирові Путіні, групі найвищих чиновників Росії, а також на деяких громадянах України – колабораціоністах із Криму. Але через вибори, які будуть відбуватися, серед іншого, і у Криму, влада хоче розподілити цю відповідальність на всіх громадян Росії, що будуть голосувати і обиратися. Погодьтеся, спритний трюк», – написав Полозов у блозі на сайті радіостанції «Ехо Москви».

Адвокат звернув увагу, що половина депутатів Держдуми обирається за партійними списками в загальнодержавному багатомандатному окрузі, до якого Москва залічує і Крим, і ще кількох депутатів визнають обраними там за одномандатними мажоритарними округами, загальна чисельність «нелегітимних» депутатів у Держдумі перевищить 51 відсоток. «Тобто в нашій умовній бочці дьогтю буде вже більше, ніж меду», – зауважив Полозов.

«Безумовно, бездумна й авантюрна зовнішня політика російської влади, а також бажання зняти відповідальність із плечей Путіна за анексію Криму і перекласти її через вибори на громадян Росії будуть тільки сприяти подальшій ізоляції країни, погіршенню економічного становища громадян і подальшому придушенню їхніх прав і свобод», – вважає Полозов.

Він нагадав, що «одна з найбільш потерпілих від дій російської влади груп населення, чиї права і свободи систематично придушуються, корінні мешканці Криму – кримські татари вже зробили свій моральний вибір… значна більшість кримських татар не збирається брати участі в незаконних виборах у Криму, вони оголосили виборам бойкот».

Як заявив Микола Полозов, настав момент, коли «кожен повинен зробити моральний вибір між підтримкою ілюзії демократії в авторитарній системі і «неучастю у брехні», коли оборудкам із сумлінням більше місця немає». «Я свій вибір зробив», – наголосив він.

У Росії 18 вересня мають відбутися вибори, зокрема, до Державної думи, нижньої палати парламенту. Москва хоче вперше провести їх і на частині території України – в окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до мешканців Криму з закликом повністю бойкотувати всі етапи проведення на окупованому півострові незаконних російських виборів.

Верховна Рада України звернулася до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій із проханням утриматися від участі у спостереженні за перебігу виборів до Держдуми Росії в окупованому Криму і закликом ні за яких обставин не визнавати результатів цих виборів.

XS
SM
MD
LG