Доступність посилання

ТОП новини

Мільярд від МВФ. Cам факт співпраці важливіший за гроші – експерти


Рада директорів Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні 14 вересня ухвалила рішення про надання Україні чергового траншу кредиту. Йдеться про 1 мільярд доларів під державні гарантії США. Ці гроші підуть на поповнення золотовалютних резервів та вирішення бюджетних проблем, зазначають експерти. Вони додають, що наразі Україні важливі не так самі гроші, як факт співпраці з МВФ.

​Востаннє гроші МВФ Україна отримувала ще у серпні 2015 року. Після цього Міжнародний валютний фонд кілька разів відкладав виділення Україні третього траншу кредиту за програмою розширеного фінансування. Спочатку перешкодою були проблеми з бюджетом. Це питання спричинило кризу в коаліції й урядову кризу.

Новий уряд на чолі з Володимиром Гройсманом встановив єдину ціну газу для всіх споживачів, що мало гарантувати надання Україні кредиту. У травні до Києва навіть приїжджала місія МВФ. Роботу уряду вона схвалила, але рішення щодо третього траншу все одно відтермінували.

Востаннє перешкодою став зрив запуску у повному обсязі системи електронного декларування. І аж тепер Україна зрештою отримує довгоочікувані гроші від МВФ під державні гарантії США.

Гроші МВФ стабілізують гривню?

Головним чином гроші МВФ підуть на поповнення золотовалютних резервів, що дозволить стабілізувати гривню, курс якої упродовж місяця щодо долара впав на 8%, каже Радіо Свобода президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Головне призначення цих коштів – це слугувати подушкою безпеки і певним гарантом стабільності національної грошової одиниці
Ярослав Жаліло

«Головне призначення цих коштів – це слугувати подушкою безпеки і певним гарантом стабільності національної грошової одиниці. До головних вимог МВФ належить гнучке курсоутворення, тому, зрозуміло, що можливість впливати на курс за рахунок значних резервів є дуже важливим для країни», – каже Жаліло.

Окрім поповнення золотовалютних резервів, гроші МВФ підуть і на вирішення бюджетних проблем, додає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Андрій Новак
Андрій Новак

Золотовалютні резерви НБУ ростуть. вони становлять понад 14,1 мільярда доларів. На початку російської агресії золотовалютних резервів в Україні залишалося менше від 6 мільярдів доларів
Андрій Новак

«У якій пропорції українська влада розподілить цей транш – скільки потрапить до НБУ для поповнення золотовалютних резервів, а скільки уряду для вирішення бюджетних проблем, українська влада оголосить після надходження траншу, – каже Новак. – Фінансова ситуація в Україні сьогодні не є надто критичною, золотовалютні резерви НБУ ростуть. Наразі вони становлять понад 14,1 мільярда доларів. Для порівняння: на початку російської агресії золотовалютних резервів в Україні залишалося менше від 6 мільярдів доларів».

Критичні не гроші, а факт співпраці – Новак

Фахівці наголошують, що наразі для України критичними є не так самі гроші МВФ, як продовження співпраці з фондом.

Україна – держава, на території якої відбуваються воєнні дії. Якщо з такою країною не працює МВФ, то з нею вже мало хто буде працювати. Тому критично важливим був сам факт відновлення співпраці
Андрій Новак

«Україна – це держава, на території якої відбуваються воєнні дії. Вона є державою з підвищеними ризиками. Якщо з такою країною не працює МВФ, то з нею вже мало хто буде працювати. Тому для нас критично важливим був сам факт відновлення співпраці, бо на МВФ орієнтуються й інші наші кредитори та інвестори», – підсумовує Андрій Новак.

Згідно з умовами відкритої у березні 2015 року розширеної програми кредитування МФВ, Україна впродовж чотирьох років має отримати 17,5 мільярдів доларів. До цього часу Україна отримала лише два транші: 5 мільярдів доларів у березні та 1,7 мільярда доларів – у серпні 2015 року, тобто менше третини від згаданої суми.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG