Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко заявила, що Україна готова до компромісів, та не за рахунок національних інтересів


Ірина Геращенко, архівне фото
Ірина Геращенко, архівне фото

Перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що Україна готова до компромісів задля цього врегулювання, але не за рахунок своїх національних інтересів і суверенітету.

«Торгувати суверенітетом і національними інтересами ми не погодимося», – заявила вона на зустрічі з міністрами закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром і Франції Жаном-Марком Еро, які перебувають у Києві.

А після зустрічі Геращенко заявила журналістам, що до виконання головних блоків мінських домовленостей, зокрема, безпекового і гуманітарного, немає ніяких підстав для того, щоб розглядати в парламенті політичний блок, зокрема, закон про місцеві вибори на окупованих територіях.

«І взагалі: як можна проводити вибори на окупованих територіях? Звідти мають вийти найманці, звідти має бути виведене російське озброєння», – наголосила вона.

При цьому, додала Геращенко, вибори на цих територіях можливі тільки за українським законодавством і з участю українських політичних партій і засобів інформації.

Голови МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро прибули до України, щоб домогтися поступу у виконанні мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу, зокрема, за рахунок поступок Києва Росії й сепаратистам у політичних питаннях цього врегулювання.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекового компонента. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія.

Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб легітимізувати ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Сепаратисти, зі свого боку, заявляють, що у виборах на окупованих територіях можуть брати участь тільки вони самі, але не партії й політики з решти території України, і без вільної участі в кампанії українських засобів інформації.

XS
SM
MD
LG