Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Британії заявив, що прогрес мінського процесу залежить від усіх сторін


Боріс Джонсон (л) і Павло Клімкін (п) у Києві, 14 вересня 2016 року
Боріс Джонсон (л) і Павло Клімкін (п) у Києві, 14 вересня 2016 року

Міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон, який прибув до Києва, наголосив, що прогрес мінського процесу залежить від усіх сторін.

Як сказав він під час заяви для преси з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, під час зустрічі міністри обговорили низку питань, у тому числі агресію на сході України. «Говорили про те, що треба відстоювати мінський процес. І від росіян залежить дуже серйозний поступ. Але я маю сказати, що це залежить від усіх сторін, і ми будемо робити якомога більше зусиль, щоб цей процес відбувався», – наводить слова Джонсона агентство «УНІАН».

Клімкін, зі свого боку, сказав, що сподівається разом із британським міністром закордонних справ надати «особливої динаміки» процесові дотримання зобов’язань згідно з Будапештським меморандумом. Український міністр не уточнив, як він сподівається цього досягти.

Клімкін також подякував Джонсонові за послідовну і чітку позицію щодо підтримки незалежності та суверенітету України. Велика Британія, за його словами, допомагає Україні у розвитку стратегічних комунікацій, «і головне – в боротьбі з російською пропагандою».

Також у Києві перебувають міністри закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро, щоб домогтися поступу у виконанні Мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу, зокрема, за рахунок поступок Києва Росії й сепаратистам у політичних питаннях цього врегулювання. Вони так само заявили, що вимагають від Києва виконання політичних елементів цих домовленостей Україною водночас із поступовим виконанням безпекових елементів, а не після них, як наполягає Київ.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи Мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекового компонента. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія.

Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб легітимізувати ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

XS
SM
MD
LG