Доступність посилання

ТОП новини

Росія повідомила про запит України про консультації в СОТ щодо обмеження транзиту


Міністерство економічного розвитку Росії повідомило, що Україна направила до нього запит про консультації у Світовій організації торгівлі щодо обмежень транзиту товарів із України до інших держав.

Як мовиться в повідомленні, в міністерстві спільно з іншими зацікавленими відомствами «уважно вивчать запит України і присутні в ньому аргументи».

Російське міністерство нагадало, що, за процедурою, такі консультації, що мають тривати впродовж 60 днів, – обов’язкова досудова стадія вирішення суперечки; якщо ж за цей час не буде знайдене взаємно прийнятне рішення, сторона, що ініціювала консультації, має право вимагати створення третейської групи.

В Україні ще на початку липня повідомили, що почали переговори з партнерами у Світовій організації торгівлі щодо підтримки через нові обмеження на транзит товарів, які запроваджує Росія. Як заявила тоді заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговельний представник України Наталія Микольська, ці й інші російські обмеження «об’єктивно є торговельною агресією».

1 липня збіг піврічний термін попередніх російських обмежень на транзит товарів із України через територію Росії, що формально стосувався транзиту до Казахстану. Але 3 липня президент Росії Володимир Путін видав новий указ, яким знову запровадив попередні обмеження, цього разу в розширеному вигляді. Зокрема, вони стали стосуватися також транзиту до Киргизстану, транзит багатьох товарів заборонений узагалі й може бути в окремих випадках дозволений урядом Росії на особливі прохання урядів Казахстану і Киргизстану, і нові обмеження запроваджуються на півтора року наперед, до 31 грудня 2017 року.

XS
SM
MD
LG