Доступність посилання

ТОП новини

Чільний суд ЄС підтвердив законність санкцій проти Януковичів і Клюєва


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Чільний суд Європейського союзу підтвердив законність заморожування активів колишнього президента України Віктора Януковича, його сина Олександра і колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва за період від березня 2015-го до березня 2016 року.

Суд загальної юрисдикції ЄС, орган Суду Європейського союзу, що є найвищим судовим органом ЄС, розглянувши їхні скарги, ухвалив, що ці санкції проти цих трьох осіб через незаконне привласнення грошових коштів визнані законними.

Рішення визнати законними санкції до весни 2016 року означає, що законним наразі є і їхнє продовження на наступний рік, до березня 2017-го. Це продовження підсанкційні оскаржують окремо.

Водночас суд постфактум визнав невідповідним нормам замороження активів Януковичів та Клюєва, накладене на початковій стадії, з березня 2014-го по березень 2015 року.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що, «за різними оцінками експертів і правоохоронних органів, режимом Януковича за неповні чотири роки було виведено з країни і вкрадено з державного бюджету від 20 до 30 мільярдів доларів».

За його словами, перед українською правоохоронною системою тепер стоїть завдання повернути до державного бюджету в максимальному обсязі кошти, які, як каже він, «виводилися бандою Януковича».

Рада ЄС уперше запровадила санкції проти деяких колишніх українських високопосадовців у березні 2014 року терміном на один рік. Згодом вони двічі подовжувалися – в березні 2015-го та в березні 2016 років.

XS
SM
MD
LG