Доступність посилання

ТОП новини

Головний прокурор спецтрибуналу для Косова пообіцяв неупереджену роботу


Дейвід Швендіман, архівне фото
Дейвід Швендіман, архівне фото

Головний прокурор спеціального трибуналу, створеного для розслідування злочинів, скоєних під час війни в Косові кінця 1990-х років, пообіцяв, що ці розслідування буде здійснювати «без страху і без прихильностей».

Як заявив Дейвід Швендіман, що раніше був одним із федеральних прокурорів США, в Гаазі в Нідерландах, він усвідомлює політичну чутливість своєї роботи. При цьому він наголосив, що буде керуватися «тільки фактами й законом».

Раніше цього місяця Швендімана призначили головним прокурором Спеціалізованої палати у справах Косова, яку створюють у Гаазі для розслідування звинувачень щодо воєнних злочинів, скоєних під час Косовської війни, і переслідування визнаних винними.

Цей судовий орган буде працювати за законодавством Косова, але залучає до свого складу міжнародних суддів і прокурорів.

Як заявила голова секретаріату трибуналу Фіделма Донлон, він має почати юридичну діяльність у першій половині 2017 року, ухваливши спершу свій регламент і зібравши докази, перш ніж Дейвід Швендіман зможе почати висувати офіційні звинувачення.

Наразі, за її словами, трибунал іще обирає і призначає суддів для нього.

Найбільше звинувачень щодо причетності до воєнних та інших злочинів у Косові часів війни 1998–99 років лунає на адресу керівництва тодішнього сепаратистського збройного угруповання «Армія визволення Косова», до якого належить і нинішній президент Косова Хашим Тачі. Їх звинувачують, зокрема, у створенні таємних центрів утримання, де полонених убивали, а їхні органи продавали на чорному ринку. Тачі і його підозрювані спільники заперечують це.

XS
SM
MD
LG