Доступність посилання

ТОП новини

Посол України: «ЛНР» не може відкрити «диппредставництво» в Австрії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Угруповання «ЛНР» не може відкрити «дипломатичне представництво» в Австрії. Про це МЗС Австрії зазначило у своїй заяві, повідомляє посол України в Австрії Олександр Щерба.

«Республіка Австрія підтримує суверенітет, політичну незалежність, єдність та територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів, як зафіксовано в Резолюції 68/262 ГА ООН від 27 березня 2014 року. Самопроголошена «ЛНР» не визнається Австрією і не може відкрити в Австрії ні дипломатичного, ні консульського представництва», – мовиться у ноті дипломатичного відомства Австрії, текст якої на своїй сторінці у Facebook опублікував Щерба.

Але в заяві нічого не сказано щодо можливості відкрити в Австрії недипломатичне представництво «ЛНР», як то раніше зробило в Чехії угруповання «ДНР».

8 вересня підтримувані Росією сепаратисти угруповання «ЛНР» повідомили в Луганську про плани відкриття представництва у Відні для «гуманітарної допомоги» та «інформаційно-просвітницької діяльності». Головою майбутньої організації вони назвали австрійського громадянина Альфред Альмедер. Через це посол України в Австрії передав ноту протесту австрійському МЗС. А сам Альмедер, до якого звернулися австрійські ЗМІ, висловив здивування й заявив, що в Луганську його раніше «призначили» лише контактною особою з питань гуманітарної допомоги.

У чеському місті Остраві 1 вересня було влаштоване відкриття «представницького центру ДНР», який представники угруповання «ДНР» назвали першою своєю «дипломатичною установою» в Європі. МЗС України висловило протест і вручило ноту про це посольству Чехії в Україні. У свою чергу, МЗС Чехії запевнило, що ніяких повноважень «представницький центр ДНР» не має, бо зареєстрований як звичайне громадське об’єднання. У дипломатичному відомстві Чехії вирішили через суд домагатися ліквідації цієї організації.

В Україні збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР», які захопили частину Донецької і Луганської областей, визнані терористичними.

XS
SM
MD
LG