Доступність посилання

ТОП новини

Ініціативна група «Першого грудня» застерегла Європу від «втоми від України»


Ініціативна група «Першого грудня» оприлюднила звернення до європейської громадськості «Про втому від сумління», в якому застерегла Європу від «втоми від України».

«Щоденні російські диверсії, провокації і шантаж перестали вражати частину європейського політикуму. Вони вже звикли до цієї війни. Рутина притупляє емпатію. Байдужість урівнює жертву та агресора. Але війна Росії проти України триває. Агресія продовжується», – пишуть автори звернення.

«Втомитися від України» і заплющити очі на злочини Росії в Україні та повернутися до звичайного ведення справ із Кремлем виглядає гидко правдоподібним рішенням. Але це страхітливий самообман. Життя в Європі змінилося… Жодна спроба сховатися у власній оселі не поверне колишнього спокою», – наголошують вони.

«У час, коли об’єднана Європа все-таки намагається віднайти точку опори, цим зверненням ми, представники різних держав, закликаємо європейських політиків та громадськість знайти інтелектуальні і моральні сили, щоб не допустити так званої «втоми від України» і спокуси умиротворення російського агресора. Ця недуга означатиме лиш одне: втому від самих себе, власних цінностей, самої ідеї братньої Європи. Закликаємо всіх мислячих людей нашого спільного європейського простору виявити солідарність і знайти мужність, щоб виступити супроти викликів самоізоляції, ксенофобії та популізму, які здатні розтерзати Європу», – мовиться у зверненні.

«Єдиним орієнтиром, який може вберегти Європу від помилок чи малодушності, є етичний вибір, а отже, дотримання цінностей, які власне й сформували європейську цивілізацію. Такий етичний вибір повинен передбачати перевагу вартостей свободи і верховенства права над аморальними компромісами «реальної політики», перевагу колективної солідарності і взаємної підтримки всупереч самоізоляції, перевагу ідей побудови об’єднаної Європи над локальними союзами інтересів та амбіцій», – заявили автори документа.

Найдужче Європі треба остерігатися втоми від сумління, втоми від самої себе, наголосили вони.

Звернення підписали кількадесят представників політичних та інтелектуальних кіл із України й інших держав, серед них – колишні президенти Литви й Польщі, колишні голови МЗС Литви, Великої Британії, Данії, Естонії, Ісландії, Чехії, а також філософи, історики, письменники, правозахисники.

Ініціативну групу «Першого грудня» створили на 20-у річницю референдуму за незалежність України відомі українські інтелектуали та громадські діячі.

XS
SM
MD
LG