Доступність посилання

ТОП новини

Сноуден називає доповідь комітету Конгресу США про нього «грубо спотвореною»


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден

Колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден назвав «грубо спотвореною» доповідь про нього, підготовлену Комітетом у справах розвідувальних служб Палати представників Конгресу США.

«Інформація в їхній доповіді настільки грубо спотворена, що було б смішно, якби це не було серйозним актом злої волі», – заявив Сноуден.

У ніч на 16 вересня комітет оприлюднив звіт, в якому звинуватив Сноудена у «завданні значних збитків» безпеці США.

У доповіді також йдеться про те, що Сноуден, який викрав півтора мільйона секретних документів, не був «викривачем незаконної діяльності», як він заявив, і що більшість викрадених ним матеріалів стосувалися програм розвідки й оборони, що становлять значний інтерес для іноземних супротивників США.

Доповідь була затверджена напередодні виходу на екрани фільму «Сноуден» кінорежисера Олівера Стоуна, в якому головний персонаж зображений як викривач і герой.

Як стверджують прихильники Сноудена, своїм вчинком він спровокував у суспільстві здорові дебати про повноваження національної розвідки, які в підсумку привели до обмеження масштабів спостереження за американськими громадянами з боку Агентства нацбезпеки. Правозахисники розгорнули широку кампанію з метою переконати президента США Барака Обаму до того, як він залишить Білий дім, помилувати Сноудена, звинуваченого в шпигунстві. Члени Комітету у справах розвідувальних служб від обох партій направили президенту листа з проханням не милувати Сноудена.

XS
SM
MD
LG