Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» заявляє про загрозу зриву опалювального сезону через дії МЕРТ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У «Нафтогазі України» заявляють, що рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) забрати компанію «Укртрансгаз» у своє управління ставить під загрозу отримання кредитів для закупівлі газу для опалювального сезону.

«Це рішення суперечить вимогам як Третього енергопакету, так і Закону України «Про ринок природного газу». Воно також ставить під загрозу виконання Плану реформи корпоративного управління «Нафтогазу», під реалізацію якого був отриманий кредит ЄБРР 300 мільйонів доларів на закупівлю газу», – заявили у компанії 16 вересня.

У «Нафтогазі» зазначають, що вимогами Третього енергетичного пакету передбачене створення нової компанії-оператора з незалежною наглядовою радою, а не зміну контролю на користь МЕРТ.

«Внаслідок неправомірних дій керівництва МЕРТ під загрозою опинилася кредитна угода зі Світовим банком на суму 500 мільйонів доларів, необхідна для стабільного проходження опалювального сезону 2016-2017 років», – додали у «Нафтогазі».

7 вересня Міністерства економічного розвитку і торгівлі внесло зміни до статуту «Нафтогазу», поклавши на себе функції управління компанією «Укртрансгаз». Таке рішення у МЕРТ пояснили необхідністю виконання зобов’язання щодо Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

«Метою змін, викладених у новій редакції Статуту НАК «Нафтогаз України», є виконання Україною зобов’язань Третього енергетичного пакету щодо незалежності оператора газотранспортної системи (яким на даний час є ПАТ «Укртрансгаз») від вертикально інтегрованої компанії «Нафтогаз України». НАК «Нафтогаз України» залишається акціонером ПАТ «Укртрансгаз», з особливостями управління для уникнення конфлікту інтересів та забезпечення незалежності оператора ГТС», – мовиться у повідомленні Мінекономрозвитку, опублікованому 16 вересня.

Донині «Нафтогаз України» здійснював повний цикл операцій розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Відокремлення функцій, зокрема, транспортування газу вимагає, серед іншого, так званий Третій енергопакет нормативних актів Європейського союзу, втілити які зобов’язалася й Україна.

100% акцій «Нафтогазу» належать Міністерству економічного розвитку і торгівлі.

XS
SM
MD
LG