Доступність посилання

ТОП новини

Україна виконує Мінські угоди гірше за Росію – прем’єр Словаччини


Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо

Україна робить менше, ніж Росія для виконання взятих за Мінськими угодами зобов’язань, заявив 17 вересня прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в інтерв’ю агенції Reuters.

«Говорячи про реалізацію мінських домовленостей, важливо чітко зауважити, що обидві сторони порушують їх. Насправді, якби ми провели інвентаризацію того, як Україна виконує їх, треба було би сказати, що Україна виконує їх навіть менше, ніж Росія», – заявив Фіцо.

«За Мінськими угодами необхідно підбити підсумки. Це неправда, що Україна є хорошим хлопцем, а Росія – поганим», – додав словацький прем’єр.

Він наголосив, що вважає санкції, запроваджені проти Росії, неефективними й такими, які шкодять Євросоюзу та Словаччині. Водночас Фіцо відзначив, що його країна поважатиме єдність ЄС із цього питання.

Фіцо неодноразово закликав до завершення санкцій, востаннє це відбулося після зустрічі з президентом Володимиром Путіним у Москві в серпні. Подібну до позиції словацького прем’єра висловлювали раніше представники влади Угорщини та президент Чехії Мілош Земан.

Словаччина до кінця 2016 року головує в Євросоюзі.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала президента України Петра Порошенка у телефонній розмові 17 вересня зробити свій внесок у реалізацію мирного плану.

«Канцлер висловила думку, що найближчі тижні мають бути використані, щоб зробити вирішальний крок вперед», – сказав речник уряду Німеччини. За його словами, Меркель вказала Порошенкові, що вкрай важливо, щоб і Росія, і Україна продемонстрували політичну волю для досягнення угоди.

Меркель у серпні заявила, що не бачить жодних причин скасувати санкції, оскільки Росія не виконала свою частину зобов’язань за Мінськими угодами.

Україна і Захід стверджують, що Росія озброює і підтримує сепаратистів на Донбасі. Москва заперечує надання зброї та особового складу бойовикам на сході України, не відкидаючи наявність у лавах угруповань «ДНР» та «ЛНР» своїх громадян, які є «добровольцями».

Євросоюз спільно зі США та іншими демократичними країнами в кілька етапів запровадив проти Росії санкції – спершу через анексію Криму, згодом – через роль Москви в збройному конфлікті на Донбасі. Саме через події на сході України запроваджені найвразливіші для економіки Росії санкції, які, зокрема, практично унеможливлюють кредитування на Заході, а також отримання сучасних технологій ключовими російськими підприємствами.

XS
SM
MD
LG