Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі жінки вимагали створення притулку для постраждалих від насильства


У суботу, 17 вересня, в Дніпрі, на площі Героїв Майдану, жінки провели акцію проти домашнього насильства. Вони назвали свій захід продовженням флешмобу #ЯНеБоюсьСказати, який змусив соцмережі обговорювати «незручне» питання насильства над жінками.

Учасниці акції тримали в руках плакати з написами «Б’є – значить сяде!», «Ревнує – не значить любить!», «Можу, хочу, буду!» тощо.

Як зазначали жінки, основною їхньою вимогою є створення умов для дотримання Стамбульської конвенції, зокрема, створення в Україні незалежної комісії з протидії домашньому та гендерному насиллю, заснування кризових і медико-реабілітаційних центрів для людей, які зазнали насилля, підтримка і створення нових безкоштовних «гарячих ліній» конфіденційної допомоги таким людям.

Вони також збирали підписи під листом – зверненням до Дніпропетровської облдержадміністрації з вимогою створення в Дніпрі спеціального притулку для людей, постраждалих від насильства.

За офіційними даними правоохоронних органів, щодня в Дніпрі до поліції із заявами про насилля в родині звертається в середньому 29 жінок. На думку учасниць акції, мовчить про домашнє насилля в кілька разів більше жінок.

«Проблема насильства є замовчуваною, її вважають «особистою справою» жінки, а її прояви визначаються як одиничні випадки. Але акція #ЯНеБоюсьСказати показала масштаб катастрофи в суспільстві», – зазначали учасниці акції.

Акцію жінок у Дніпрі підтримали й кілька чоловіків, зокрема, представник Фонду народонаселення ООН Костянтин Боярчук.

XS
SM
MD
LG