Доступність посилання

ТОП новини

Де ховаються колишні соратники Януковича? (Огляд преси)


Тижневик «Фокус» з'ясував, де ховаються колишні соратники Віктора Януковича, які мають зараз статус політичних емігрантів, зокрема, Сергій Курченко, Віктор Пшонка, Олександр Клименко, Сергій Арбузов та інші. Видання інформує, що дві третини екс-соратників Януковича втекли у Крим і в Росію. Більше про їхні заміські маєтки, квартири та офіси у пафосних новобудовах, російське громадянство та міжнародні санкції тижневик розповідає в публікаціях «Гвардія втікачів» та «Золоті емігранти».

Новий політичний сезон ставить під сумнів міцність парламентсько-владної конфігурації, переконує «Український тиждень». На перший погляд, владний дуумвірат БПП-«Народний фронт» зараз досяг піка своєї могутності та стабільності. Але, як стверджує тижневик, й у так не супермонолітних коаліційних фракціях буяють підкилимне життя, інтриги та бажання збільшити або зберегти свій вплив. Зокрема, Петро Порошенко прагне пошвидше підім’яти під себе весь силовий блок. Йому не вистачає лише контролю над МВС, котре очолює, за визначенням тижневика, просто-таки непотоплюваний Арсен Аваков. Його називають чи не єдиною досі актуальною противагою президентові у владній конфігурації та гарантією її збереження. Відтак спроба прибрати Авакова може закінчитися розвалом нинішньої влади, переконує «Український тиждень». Про інші проблеми у владній коаліції йдеться в статті «Внутрішньовидова боротьба».

Декларації чиновників з інформацією про нерухомість, авто і предмети розкоші тепер у відкритому доступі, нагадує дописувач тижневика «Новое время». Це означає, що кожен зможе перевірити правдивість даних і зловити клептократа за руку. Чиновник «забув» про гектари землі, розкішний будинок або авто? Тепер кожен легко може допомогти йому згадати. Про те, як це грамотно зробити, тижневик розповідає в статті «Громадянин контролер».

Щоб наздогнати більш цивілізованих сусідів, Україні потрібні інвестиції. Але стати новим магнітом для міжнародного капіталу країна зможе, тільки зламавши корупційну систему, констатує тижневик «Новое время». Головні перешкоди для іноземних інвестицій в Україну – широкомасштабна корупція та пов'язана з нею недовіра до судової системи. Військовий конфлікт із Росією – лише третій за важливістю чинник – на одному рівні з непередбачуваним валютним курсом і нестабільною фінансової системою. Докладніше з дослідженнями соціологів тижневик знайомить у статті «Корупція = бідність».

Замість цивілізованого ринку землі, країні пропонують його сурогатну форму, коли мільйони власників паїв будуть остаточно позбавлені левової частки доходів, що їм належить, стверджує «Український тиждень». Мало хто з публічних діячів дозволить собі не перейматися загрозою «скуповування за безцінь» землі в селян у разі зняття мораторію на її продаж. Хоча насправді в такий спосіб уже друге десятиліття обслуговують інтереси великого агробізнесу, господарі якого мають змогу привласнювати левову частку земельної ренти, а справжнім власникам наділів перепадають крихти. Докладніше з проблемою «Український тиждень» знайомить у статті «Украдена рента».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG