Доступність посилання

ТОП новини

Параолімпіада в Ріо закрилася, Україна фінішувала третьою


Феєрверки над легендарним стадіоном «Маракана» під час церемонії закриття Параолімпіади, Ріо-де-Жанейро, 18 вересня 2016 року
Феєрверки над легендарним стадіоном «Маракана» під час церемонії закриття Параолімпіади, Ріо-де-Жанейро, 18 вересня 2016 року

У бразильському Ріо-де-Жанейро відбулася офіційна церемонія закриття літніх Параолімпійських ігор, на яких у трійці найкращих команд фінішувала збірна України. Яскраве свято прощання зі змаганнями містило елементи імпровізації – спортсмени приєдналися до запальних танців у латиноамериканському стилі.

Також на церемонії закриття була хвилина мовчання – за іранським спортсменом Бахманом Ґолбарнеджадом, який 17 вересня загинув внаслідок падіння під час параолімпійської велогонки. Як сказав президент Міжнародного паралімпійського комітету Філ Крейвен у виступі, смерть Ґолбарнеджада зробила параолімпійський рух «єдиним у скорботі».

Збірна України завершила участь у Параолімпійських іграх на третьому місці в медальному заліку. Українські спортсмени в останній день Параолімпіади не брали участь у змаганнях. У медальному заліку «синьо-жовтих» могла обійти команда США, але американські атлети не здобули 18 вересня медалей найвищої проби.

Таким чином, команда України, виборовши рекордну 41 золоту медаль (а в цілому 117), залишилася третьою. Переможницею Параолімпіади стала збірна Китаю, яка здобула 239 медалей, в тому числі 107 золотих. Друге місце посіла Великобританія – 147 медалей, з яких 64 найвищої проби.

Українським спортсменам-параолімпійцям «за блискучі результати, щирі емоції та натхнення» подякував президент України Петро Порошенко. Він назвав виступ співвітчизників на Параолімпіаді «фантастичним».

Попередній український рекорд був встановлений під час Параолімпіади-2012 у Лондоні, коли українці здобули 84 медалі, з яких 32 були золотими.

XS
SM
MD
LG