Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: вибори в Росії «більш прозорі», але порушення залишаються


Вибори до Державної думи Росії 18 вересня були більш прозоро організовані Центральною виборчою комісією, але на голосування негативно вплинуло обмеження базових свобод і політичних прав, жорстко контрольовані ЗМІ і тиск на громадянське суспільство, заявив голова короткострокової спостережної місії ОБСЄ на виборах до Держдуми Росії Ілкка Канерва.

«Покращення прозорості і довіри, які ми побачили у керівництві процесом виборів, є важливими кроками, але правові обмеження основних прав залишаються проблемою», – сказав Канерва 19 вересня у Москві.

Зі свого боку, голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Маріетта Тідей заявила, що ЦВК під керівництвом Елли Памфілової «дала учасникам виборів упевненість у тому, що голосування можна провести добре». Водночас Тідей назвала виборчу кампанію «слабкою». «Сподіваюся, що невдовзі ми побачимо більше політичної альтернативи зі залучення громадськості до відповідної дискусії», – сказала Тідей.

За підрахованими 95% бюлетенів, владна партія «Єдина Росія» набирає 343 місця із 450 у нижній палаті російського парламенту. Майже всі інші місця здобувають три партії, які вже були в Держдумі і регулярно голосували разом із «Єдиною Росією».

XS
SM
MD
LG