Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі організаторам «Фестивалю рівності» відмовили в оренді приміщення


На «Марші рівності» у Києві, червень 2016 року
На «Марші рівності» у Києві, червень 2016 року

У Запоріжжі організатори «Фестивалю рівності» шукають нове місце для проведення заходу через відмову власників раніше орендованого приміщення. Про це у коментарі Радіо Свобода повідомила одна з організаторів заходу Яна Сасіна.

Акція мала відбутися 24-25 вересня в будівлі Єврейського громадського центру імені Макса Гранта. У рамках заходу заплановані лекції, виставки, поетичні читання та перегляд фільмів, присвячених проблемам жінок, людей із інвалідністю, національних меншин та представників ЛГБТ-спільноти.

«З центром Макса Гранта у нас все було домовлено. У п'ятницю мені перетелефонували з центру і передали слухавку Ігорю Грицаєнкові, старшині народної «самооборони», який почав казати, що не можна робити ЛГБТ-платформу, присвячену правам представників ЛГБТ-меньшин у Запоріжжі», – розповіла Яна Сасіна.

«Він мені у розмові сказав: ви що, мовляв, хочете, щоб сюди полетіли гранати в центр? І після цього було дві розмови з охороною – у центрі Макса Гранта є своя охорона – які сказали мені, що через таку погрозу, висловлену Грицаєнком та самооброною, вони змушені відмовити», – зазначила організатор.

Ігор Грицаєнко підтвердив у коментарі Радіо Свобода факт візиту до власника приміщення, де планувалося проведення «Фестивалю рівності».

«Я казав, що це може бути використано як провокація ФСБ: якийсь дурень їхатиме на машині і підкотить гранату. Може таке бути? Може. Там хтось написав, що я погрожував. Ніякої погрози не було. Там 16 камер в єврейському центрі — там все пишеться. Я туди зайшов після чергування як звичайна людина. Були б ми гомофоби, їх би вбивали на вулиці, розстрілювали. У нас цього немає», – сказав він.

«Це не дуже вдалий приклад, коли йдуть мама-тато і дитина, і будуть йти дві дівчини чи два хлопця, однієї статі, це буде пропаганда. Уявіть, який негатив за ті 40 тисяч оренди вони хотіли б завдати єврейському центру», – додав Ігор Грицаєнко.

Директор Єврейського громадського центру імені Макса Гранта Інеса Носенко повідомила, що центр не відмовляв організаторам фестивалю у наданні приміщення, адже сам його орендує, а порадив звернутися до орендодавця.

Власник приміщення телефоном коментувати ситуацію відмовився, але повідомив, що отримав від служби охорони рекомендації не надавати приміщена в оренду для проведення «Фестивалю рівності». Кошти, як уточнив орендодавець, організаторам повернули. Організатори «Фестивалю рівності» це підтвердили.

Наразі організатори заходу надіслали листа мерові Запоріжжя з проханням надати приміщення для проведення фестивалю.

XS
SM
MD
LG