Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті активісти перекрили рух до КПП на двох кордонах


На Закарпатті власники автомобілів з іноземною реєстрацією 19 вересня перекрили рух у напрямку українсько-угорського кордону «Чоп-Загонь» (КПП «Тиса»), вимагаючи збільшити термін перебування таких авто на території України.

Це вже другий КПП, де обмежений рух: на вихідних активісти заблокували транспортні комунікації на ділянці українсько-словацького кордону на КПП «Ужгород». Про це Радіо Свобода повідомили у прес-службі Чопського прикордонного загону.

Власники автомобілів, які блокують на Закарпатті кордони, вимагають збільшити термін, упродовж якого автомобілі, зареєстровані за кордоном, можуть перебувати в Україні з 30 діб до року.

За фактом блокування транспортних комунікацій прокуратура Закарпатської області розпочала кримінальне провадження. Ужгородська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом блокування транспортних комунікацій (частина 1 статті 279 Кримінального кодексу України).

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляє, що активісти, які розпочали блокування українсько-словацького кордону на КПП «Ужгород», немісцеві. Ситуацію з блокуванням керівник області прокоментував на представленні нового керівника Головного управління Національної поліції у Закарпатській області.

«Якби це наші, я б ще промовчав. Приїхали кияни, з Франківська, Львова, які й велосипеда не мають. Чого з Києва приїхали тут блокувати кордон? Нас самих скоро в Європу не пустять», – зазначив Геннадій Москаль.

Розкритикував акцію й голова громадського об’єднання «Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто» Павло Білецький.

«Десятки тисяч людей не змогли потрапити за кордон, також страждають ті, хто має бізнес за кордоном. Наша організація спільно з юристами та колегами із Львівщини розробилизаконопроект, який передбачає «амністію» для власників авто з іноземною реєстрацією. Ми пропонуємо, дати їм шанс розмитнити авто до 2017 року за ставками акцизу такими ж, які пропонує закон «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів», – зазначив Білецький.

Активісти натомість заявляють, що не планують припиняти блокування автошляхів.

XS
SM
MD
LG