Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії судять підозрюваного у воєнних злочинах екс-командира хорватських сербів


Драґан Василькович (п) на суді в місті Спліт, Хорватія, 20 вересня 2016 року
Драґан Василькович (п) на суді в місті Спліт, Хорватія, 20 вересня 2016 року

У Хорватії колишній командир сербського збройного формування Драґан Василькович постав перед судом за звинуваченням в скоєнні воєнних злочинів під час війни 1991-95 років у колишній Югославії.

Василькович, також відомий як Капітан Драґан, не визнав себе винним на першому судовому засіданні, яке почалося 20 вересня. Його обвинувачують у тортурах і вбивстві полонених хорватських солдатів і поліцейських у містах Кнін і Бруска, які були оплотом сербських формувань, у 1991 і 1993 роках, а також в розробці плану нападу на поліцейське відділення в Глині і сусідніх селах в липні 1991 року.

У разі визнання винним Васильковича можуть засудити до 20-річного тюремного терміну.

Василькович був заарештований у 2006 році в Австралії, де він працював інструктором з гольфу під ім’ям Даніель Снедден. Його депортували до Хорватії в липні 2015 року після того, як він програв юридичний процес із блокування екстрадиції.

Василькович, народжений у Сербії, ще у 15-річному віці переїхав до Австралії, але 1991 року, коли Сербія і хорватські серби пішли війною проти влади в Загребі через відокремлення Хорватії від Югославії, він повернувся на Балкани, де став інструктором і командиром незаконних збройних формувань хорватських сербів.

XS
SM
MD
LG