Доступність посилання

ТОП новини

Аваков закликає Раду внести зміни в «закон Савченко»


Арсен Аваков (©Shutterstock)
Арсен Аваков (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду внести зміни в так званий «закон Савченко».

«Переді мною досьє з переліку злочинів останнього місяця… з описом злочинів і затриманих за «законом Савченко»... фотографії, жахливі знімки смерті. Як мені переконати парламентаріїв у необхідності негайно врегулювати ситуацію, що виникла!? Я за гуманізм, але проти потурання рецидивістам», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

За даними міністра, наразі за «законом Савченко» від подальшого відбування покарання звільнені 8 200 засуджених та ув’язнених, а 34 000 підлягають звільненню за рік.

«З тих, що вже вийшли, – 785 уже викриті у скоєнні злочинів, з яких 22 – за умисне вбивство, 18 – нанесення ТТП, 10 – зґвалтування, 405 – крадіжки, 131 – грабіж, 66 – збройні розбої, 39 – шахрайство, 20 –хуліганства та інші злочини», – додав Аваков.

Раніше міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що «закон Савченко» не має застосовуватися до осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, і до сепаратистів. На необхідності внесення змін до цього закону вже неодноразово заявляли в поліції і в Генпрокуратурі.

У грудні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення у строк покарання», згідно з яким суди зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений у СІЗО, як два дні відбування покарання. Одним із авторів цього закону була Надія Савченко.

За даними Державної пенітенціарної служби України, станом на червень за так званим «законом Савченко» від подальшого відбування покарання звільнені 6 543 людини, зокрема, 879 людей, засуджених за умисне вбивство, 564 людини – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 15 людей – за злочини проти основ національної безпеки. Відповідно до закону, вони повністю відбули визначений їм термін.

У вересні у Нацполіції повідомляли, що завдяки «закону Савченко» вже звільнені дев’ять тисяч людей.

«Закон Савченко» і зростання злочинності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:40 0:00

XS
SM
MD
LG