Доступність посилання

ТОП новини

За перше півріччя 2016-го було менше вбивств, ніж торік, коли «закон Савченко» не працював – правозахисник


©Shutterstock
©Shutterstock

Уряд хоче скасувати так званий «закон Савченко», згідно з яким день в слідчому ізоляторі зараховується як два дні відбування покарання. Припускають також варіант змін до закону, щоб він не стосувався винних у тяжких чи особливо тяжких злочинах. Правозахисники називають подібні наміри частково неконституційними, а захисники нагадують – закон ухвалили через відверто погані умови утримання підсудних в слідчих ізоляторах.

Так званий «закон Надії Савченко» набрав чинності наприкінці минулого року. Згідно із ним, день попереднього ув'язнення в слідчому ізоляторі рахується як два дні у відбуванні терміну покарання. Закон був поданий, коли сама Надія Савченко перебувала в російському ув’язненні.

Станом на кінець червня цього року закон було застосовано майже до 46,5 тисяч засуджених, майже 6 тисяч з яких були звільнені. Також на волю вийшли близько 800 ув’язнених, тобто таких, які знаходилися в слідчих ізоляторах. Також станом на кінець червня були звільнені 879 людей, засуджених за умисне вбивство, 564 людини – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 15 людей – за злочини проти основ національної безпеки. 81 людина зі звільнених знову потрапила у СІЗО за підозрою у скоєнні повторного злочину.

Як розповіла Радіо Свобода адвокат Ксенія Проконова, навіть, якщо закон ухвалювався через політичні амбіції, він зміг полегшити життя багатьом.

Нам потрібно в першу чергу позбавитися цих нелюдських умов – або побудувати нові, або вирішити щось із тим, що зараз є
Ксенія Проконова

«В законі є певна невідповідність – ми визнаємо, що в нас умови перебування в СІЗО (тобто для людей, чия провина не доведена) – гірші, аніж в тюрмах, де знаходяться люди, чия провина встановлена судом. Це не є нормальна практика на рівні країни. Нам потрібно в першу чергу позбавитися цих нелюдських умов – або побудувати нові, або вирішити щось із тим, що зараз є», – вважає Проконова, яка також використовувала «закон Савченко» в своїй діяльності.

Згідно із новим Кримінально-процесуальним кодексом слідство щодо особливо тяжких злочинів не може тривати більше року, і не більше цього терміну підозрюваний може перебувати в СІЗО.

Ми розплачуємось за старий КПК – МВС

На думку директора департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка, логіки в законі немає – в СІЗО не сидять бізнесмени чи люди, підозрювані у службових злочинах.

Тисячі невідомих ґвалтівників, вбивць і грабіжників викидаються в суспільство, не добувши половину терміну. Половина з них схильна до рецидиву і певна кількість на нього йде
Артем Шевченко

«Ми, по суті, розплачуємось за попередній Кримінально-процесуальний кодекс, згідно з яким люди, дійсно, багато сиділи під час слідства і зараз вже відбувають покарання. Вже вийшли підозрюваний у шахрайстві Олександр Шахов, фігурант у провадженні по так званому «Еліта-центру», стрілець-мисливець Віктор Лозінський, який відбував покарання за вбивство і «суддя-колядник» Роман Зварич. Але не вони – головна проблема. Тисячі невідомих ґвалтівників, вбивць і грабіжників викидаються в суспільство, не добувши половину терміну. Половина з них схильна до рецидиву і певна кількість на нього йде», – заявив директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко.

Згідно із статистикою, оприлюдненою Міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим 20 вересня, з місць ув’язнення за «законом Савченко» звільнили вже 8200 людей і цього року мають звільнити ще 34 тисячі.

З 8200 звільнених – 785 наразі проходять як підозрювані по кримінальних провадженнях, 22 – за підозрою у вбивстві, 18 – за підозрою у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, 10 – за підозрою у зґвалтуванні.

Сама Надія Савченко ще недавно відкидала можливість внесення змін до закону і пропонувала змінити систему покарань – реформувати пенітенціарну систему і збільшити терміни покарання за тяжкі злочини.

Сьогодні говорити про зміни в «закон Савченко» безглуздо, його вже застосували – правозахисник

За словами правозахисника Олександра Букалова, лякати українців збільшенням кількості злочинів через «закон Савченко» неправильно, це не відповідає дійсності.

Збільшилася кількість крадіжок і розбоїв, але це через те, що люди стали гірше жити
Олександр Букалов

«Якщо людину налаштовувати скоювати злочини, вона все одно їх скоїть. Не через місяць, а через два. Згідно із статистикою Генеральної прокуратури, кількість вбивств в першій половині 2016 року зменшилася порівняно із 2015 роком, коли не було «закону Савченко». Зменшилась і кількість тяжких тілесних ушкоджень. Збільшилася кількість крадіжок і розбоїв, але це через те, що люди стали гірше жити», – говорить правозахисник.

За словами Букалова, закон вже був застосований до 45 тисяч ув’язнених, їм вже перерахували терміни, тому говорити про зміни – безглуздо. Головною метою закону було компенсувати погані умови утримання у слідчих ізоляторах.

«Мова може йти тільки про тих, хто отримав за вбивство, наприклад, 12 років і відсидів рік в СІЗО. Але ці наслідки будуть відчутні через 11 років. По-друге, якщо зміни передбачатимуть погіршення правових умов для засуджених, то це заборонено Конституцією. По-третє, якщо ми будемо говорити про відсортування тих, хто зробив тяжкі злочини, від інших – це вже дискримінація», – заявив правозахисник.

Замість утримуваних в СІЗО на волю за «законом Савченко» почали виходити ті, хто вже відбувають покарання – експерт

Як розповів в ефірі Радіо Свобода експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олександр Федорук, закон був спрямований перш за все на зменшення кількості утримуваних у слідчих ізоляторах.

В першу чергу почали виходити люди, які вже відбувають терміни покарання. Зараз йде дуже широка дискусія з цього приводу
Олександр Федорук

«Умови утримання піддаються дуже жорсткій критиці і не витримують ніяких стандартів. З цим треба щось робити негайно. Є й рішення Європейського суду з прав людини про невідповідні умови, Україна виплачує значні компенсації з цього приводу. Але на практиці в першу чергу почали виходити люди, які вже відбувають терміни покарання. Зараз йде дуже широка дискусія з цього приводу», – заявив Федорук.

За словами експерта, який раніше працював в Державній пенітенціарній службі України, норма «день за два» раніше вже була передбачена, але лише для тих, хто відбував покарання у вигляді «обмеження волі» за нетяжкі злочини.

«Певною мірою цей закон був пов’язаний із подвійною нормою, із тим, що були люди, які дуже довго сиділи в СІЗО згідно зі «старим» Кримінально-процесуальним кодексом. Зараз ці терміни обмежені роком. Експерти повинні підрахувати скільки ще має працювати цей, а потім вже робити висновки. А потім вже жорстко поставити питання перебування людей в слідчих ізоляторах», – заявив Федорук.

Колись прем’єр-міністр підтримував «закон Савченко», тепер хоче змінити

Змінити закон пропонуватиме весь уряд. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман анонсував цю зміну в ефірі телеканалу ICTV, причому, за його словам, статистика ще гірше, аніж у повідомленні МВС.

Уряд найближчим часом вийде на те, щоб скасувати «закон Савченко» або його змінити
Володимир Гройсман

«Я вважаю, що закон, який був поданий в український парламент, який спростив відповідальність злочинців, цей закон дав можливість десяткам тисяч злочинців вийти на волю і ви подивіться – зґвалтування, вбивства, пограбування. В більшості своїй ці люди звільнені по так званому «закону Савченко». Уряд найближчим часом вийде на те, щоб скасувати «закон Савченко» або його змінити», – заявив Гройсман.

Коли Володимир Гройсман був народним депутатом, він підтримував цей законопроект в залі парламенту. Минулого року ЗМІ повідомляли про людину, яка відсидила понад 10 років в слідчому ізоляторі і отримала виправдальний вирок.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG