Доступність посилання

ТОП новини

Україна не може платити пенсії «мертвим душам» на окупованому Донбасі – Геращенко


Представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко
Представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко

Для української влади гостро стоїть питання верифікації призначення та відновлення соціальних та пенсійних виплат людям на окупованій частині Донбасу. Про це у Facebook написала представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Через відсутність органів державної влади на сході України неможливо отримати доступ до реєстрів. А виплачувати пенсіі «мертвим душам» ми собі дозволити не можемо», – наголосила Геращенко й додала, що це питання порушувалося «під час дискусіі з європейськими партнерами».

За даними, які наводить Ірина Геращенко, на сьогодні 505,8 тисячі внутрішньо переміщених осіб отримують пенсійне забезпечення, і «левова частина цих літніх людей проживає на окупованих територіях, але щомісяця їздить отримувати пенсії в підконтрольні украінській владі населені пункти».

Станом на 1 вересня 2016 року до органів Пенсійного фонду України за відновленням виплати пенсії не звернулися 149 тисяч людей із 1 мільйона 278,2 тисячі, які перебували на обліку Пенсійного фонду України станом на серпень 2014 року.

Раніше цього тижня Ірина Геращенко відвідала зону бойових дій на Донбасі з трьома депутатами Європарламенту – Ребеккою Гармс, Міхаелеи Боні і Яроміром Штетіною. Решта членів делегації вирішила дослухатися до рекомендацій керівництва Європейського парламенту, який не радив їм їхати у зону конфлікту на сході України. Геращенко назвала такі рекомендації «подвійними стандартами». «Як же ви наполягаєте на проведенні виборів на територіях, де вашим співробітникам небезпечно перебувати навіть годину?» – риторично запитувала Геращенко.

XS
SM
MD
LG