Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську Контактна група підписала рішення про розведення озброєння – речниця Кучми


Учасники переговорів в Мінську, архівне фото
Учасники переговорів в Мінську, архівне фото

У Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали рішення про розведення сил і озброєнь на трьох ділянках на Донбасі. Про це повідомила речниця представника України в групі, колишнього президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Україна послідовно виконує зобов'язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей і строго дотримується режиму тиші. У продовження цього українська сторона підписала це рамкове рішення, щоб забезпечити виконання Мінських угод з боку ОРДЛО», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, в яких стрілецьку зброю не може використовуватися для обстрілів.

Водночас це рішення передбачає повне виконання попередніх домовленостей Тристоронньої контактної групи щодо відведення з лінії зіткнення гармат калібром менше 100 міліметрів, додала Оліфер.

Вона зазначила, що СММ ОБСЄ здійснює «на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення».

Речниця Кучми наголосила, що розведення заплановане лише на трьох ділянках з чітко визначеними координатами.

За її словами, від України рамкове рішення підписав Леонід Кучма, від ОБСЄ – Мартін Сайдік, від Росії – Борис Гризлова.

Представники угруповання «ДНР» на своїх сайтах також повідомляють про досягнення цієї домовленості. Вони зазначають, що рішення Контактної групи стосується трьох ділянок – Станиці Луганської, Золотого на Луганщині, а також Петровського на Донеччині.

Представники України, Росії і ОБСЄ, а також угруповань «ЛНР» і «ДНР» у Мінську обговорюють питання врегулювання ситуації на Донбасі.

Кілька пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як мінські домовленості, передбачають,серед іншого, припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG