Доступність посилання

ТОП новини

Сайдік: досягнуту в Мінську угоду підписали представники України і Росії, парафували представники ОРДО і ОРЛО


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Спецпредставник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік заявляє, що досягнуту сьогодні в Мінську угоду про відведення військ і озброєння підписали представники України і Росії, парафували представники окремих районів Донецької та Луганської областей.

Крім того, сепаратисти на своїх сайтах повідомляють, що учасники Контактної групи парафували рамкове рішення про розведення сил і засобів на Донбасі.

Сьогодні у Мінську домовилися про відведення військ і озброєння. Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін у трьох зонах безпеки біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

Крім того, заступник голови спеціальної моніторингової місії ООБСЄ Александр Гуґ зазначав, що для забезпечення режиму припинення вогню на Донбасі необхідна більша відстань між українськими військовими й незаконними збройними формуваннями.

Кілька пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як Мінські домовленості, передбачають, серед іншого, припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG