Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: упродовж 30 днів сторони мають відвести війська і озброєння на трьох ділянках на Донбасі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Мінську учасники Контактної групи домовилися, що сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках на Донбасі. Про це йдеться в підписаній сьогодні угоді про відведення військ і озброєння, текст якої опублікувала ОБСЄ.

«Процес розведення сил і засобів, включаючи підготовчі заходи, для кожної з ділянок розведення не повинен перевищувати тридцяти діб. При цьому, саме розведення сил і засобів на кожному з таких 2 ділянок здійснюється при моніторингу СММ ОБСЄ синхронно, дзеркально і має завершитися упродовж не більше трьох діб», – сказано в угоді.

У документі зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше ніж 2 кілометри в ширину і 2 кілометри в глибину.

Відповідно до угоди, умовою початку відведення військ є верифікація
СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб для кожного ділянки розведення.

Крім того, угода передбачає, що у разі фіксації СММ ОБСЄ порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення, що триває понад дві години процес розведення сил і озброєнь може бути припинений, а сили і озброєння повернуті на вихідні позиції.

Досягнута у Мінську домовленість про відведення військ і озброєння стосується трьох ділянок:Станиці Луганської, Золотого і Петрівського. Документ підписали представники України і Росії, а також парафували представники окремих районів Донецької та Луганської областей.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

Крім того, заступник голови спеціальної моніторингової місії ООБСЄ Александр Гуґ зазначав, що для забезпечення режиму припинення вогню на Донбасі необхідна більша відстань між українськими військовими й незаконними збройними формуваннями.

Кілька пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як Мінські домовленості, передбачають, серед іншого, припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG