Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан відкидає критику Ради Європи щодо конституційних змін


Влада Азербайджану відкидає критику експертів Ради Європи щодо пропозицій Баку змінити конституцію, винесених на референдум 26 вересня.

Голова юридичного департаменту Адміністрації президента Азербайджану Шахін Алієв назвав критику Венеціанської комісії «поспішною» і «безпідставною».

«Ми бачимо поспішний висновок Венеціанської комісії, у якому є багато упущень, який є політично мотивованим. Вони говорять з нами мовою ультиматуму», – сказав Шахін Алією 21 вересня.

Раніше у середу у Венеціанській комісії заявили, що пропоновані зміни в Азербайджані погіршать баланс влади, надавши президенту «безпрецедентні» повноваження.

Фахівці Ради Європи критикують зокрема пропозиції Азербайджану щодо розширення президентського терміну з п’яти до семи років та надання президенту права розпускати парламент. Експерти також зазначають, що в Азербайджані не було проведене належним чином обговорення цих питань перед винесенням їх на референдум.

Запланований на 26 вересня референдум в Азербайджані викликав різку критику з боку опозиції, громадських активістів і журналістів всередині країни.

Критики кажуть, що референдум закріпить владу президента Ільгама Алієва, який у 2003 році «успадкував» президентство від батька Гейдара Алієва.

XS
SM
MD
LG