Доступність посилання

ТОП новини

Українська прикордонслужба: Росія новим «гумконвоєм» на Донбас вкотре порушила закон


Архівне фото
Архівне фото

Державна прикордонна служба України заявляє, що Росія вкотре грубо порушила норми міжнародного права, приславши черговий, 56-ий «гуманітарний конвой» на неконтрольовану Києвом частину Донбасу.

«З 06:25 до 07:20 через пункти пропуску «Донецьк» (Росія) і «Матвєєв Курган» (Росія) на в’їзд в Україну прослідувало дві колони «гумконвою» у складі 69 автомобілів. Оскільки РФ в черговий раз грубо порушила норми міжнародного і національного права, що регламентують порядок направлення гуманітарних вантажів, і представники МКЧХ також не брали у цьому участі, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій», – заявив речник прикордонслужби Олег Слободян.

За його словами, в ході візуального спостереження було встановлено, що більшість автомобілів заповнена, «нібито продуктами харчування і медикаментами». «У той же час особливістю 56-го т.з. «гумконвою» можна вважати невідповідність зазначеного у ноті МЗС РФ характеру вантажу, оскільки, окрім заявлених товарів, в’їхали вантажівки з книгами (1 а/м), меблями (1 а/м) і сантехнікою (1 а/м), а також кількості транспортних засобів (заявлено – 60, в’їхало – 69)», – додав речник.

За його словами, у пункті пропуску «Донецьк» (Росія) під час слідування «гумконвою» були присутні журналісти телеканалу «Россия-24».

Попередній, 55-й «гумконвой» складався з більш як 70 автомобілів. Він прибув на окуповану частину Донбасу 25 серпня.

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня 2015 року назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

XS
SM
MD
LG