Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники заявляють про недостатню реалізацію Стратегії з прав людини


Правозахисники заявляють про недостатню реалізацію Стратегії з прав людини.

В Українській Гельсінській спілці, яка провела моніторинг реалізації плану дій щодо державної Стратегії з прав людини,заявляють про неоднозначні результати моніторингу.

«Стратегія з прав людини – другий за значущістю документ в Україні, після Конституції. Загалом ми налаштовані оптимістично. Але у реалізації плану дій ми бачимо недостатній рівень координації між посадовцями та правозахисниками. До того ж, частина зобов’язань, які уряд взяв на себе, у нинішніх умовах виконати важко», – сказав виконавчий директор УГС Аркадій Бущенко.

Він наголошує, що у грудні уряд звітуватиме щодо виконання плану дій з реалізації стратегії з прав людини перед президентом України.

Водночас координатор громадської ініціативи «Донбас SOS» Ольга Гвоздьова заявляє, що ключові проблеми з дотриманням в Україні основоположних людських прав мають стосунок до збройного конфлікту на Донбасі, який триває від квітня 2014 року.

Правозахисники застерігають посадовців від формального виконання плану дій щодо виконання Стратегії з прав людини, від «ухвалення документів з гарною назвою, які не реалізуються на практиці».

Натомість представник Уповноваженого Верховної ради України з прав людини Михайло Чаплига, який також брав участь у моніторингу, вважає в цілому виконання плану дій щодо Стратегії з прав людини незадовільним. Він зазначає, що посадовці часто не розуміють, як взаємодіяти з правозахисниками та з суспільством у сфері захисту прав людини.

Президент України Петро Порошенко затвердив своїм указом 25 серпня 2015 року Стратегію з прав людини. До її формування долучилися і урядовці, й правозахисники. В указі зазначалося, що затвердження Стратегії зумовлене необхідністю вдосконалення діяльності держави щодо утвердження та забезпечення прав людини, створення дієвого механізму захисту в Україні прав і свобод, вирішення системних проблем у цій сфері. Пізніше, у листопаді, уряд затвердив постанову про виконання Стратегії з прав людини.

XS
SM
MD
LG