Доступність посилання

ТОП новини

Безсмертний: у Мінську забули про людей у сірій зоні Донбасу


Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Роман Безсмертний заявляє, що за рамками останніх домовленостей у Мінську залишилося питання життя громадян України у так званій сірій зоні.

«Якщо ми подивимося на аналогічні місця, де війська в силу тактичних дій розведені були і виникли сірі зони, які не підконтрольні жодній стороні, то, як правило, ці зони обезлюдненні, там зруйнована інфраструктура. Тому населення, яке от зараз потрапить у цю нейтральну зону у цих точках, воно буде представлене саме собі з точки зору вирішення соціально-побутових й інших проблем», – сказав Безсмертний в ефірі Радіо Свобода.

Він також припускає, що виникнуть проблеми з дотриманням режиму тиші, а також доступом спостерігачів ОБСЄ до схеми відведення та місця дислокації підрозділів.

Загалом Безсмертний позитивно оцінює підписання рамкової угоди і, на його думку, з таких речей «може скластися великий мир».

21 вересня Тристороння контрактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі підписала рамкове рішення про відведення військ і озброєння у трьох зонах на лінії розмежування – Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.

Відповідно до угоди, сторони конфлікту упродовж 30 днів мають відвести війська і озброєння на трьох визначених ділянках. У документі також зазначається, що розведення сил і озброєння здійснюється шляхом їх відведення із займаних позицій в обидві сторони з метою створення ділянок розведення, як правило, не менше 2 кілометрів в ширину і 2 кілометрів в глибину.

Представник України у підгрупі з питань безпеки Євген Марчук зазначив, що це може стати «початком нової якості вирішення усіх проблем» на Донбасі у разі виконання угоди.

У Мінську раніше вже домовлялися про відведення озброєння від лінії розмежування на Донбасі, проте ці домовленості не виконувались. Зокрема, у раніше у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляли, що підтримувані Росією бойовики і українські військові не змогли повністю відвести заборонене Мінськими угодами озброєння від лінії зіткнення.

В ОБСЄ також зазначали, що для забезпечення режиму припинення вогню на Донбасі необхідна більша відстань між українськими військовими й незаконними збройними формуваннями.

XS
SM
MD
LG