Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про держпідтримку кінематографії в Україні


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада України ухвалила закон про державну підтримку кінематографії в Україні.

За ухвалення відповідного законопроекту № 3081-д проголосували 230 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Відповіднодо пояснювальної записки, метою ухвалення законопроекту є створення більш сприятливих умов для виробництва кінопродукції та розвитку галузі кінематографії в цілому.

Законом, зокрема, передбачено, що державна підтримка кінематографії здійснюється за рахунок коштів Державного фонду підтримки кінематографії України. Джерелами формування Фонду є кошти загального фонду державного бюджету України у розмірі не менше 0,2 відсотка видатків загального фонду держбюджету за попередній рік.

Фінансова підтримка кінематографії може здійснюватися за рахунок грантів, дарунків, благодійних внесків, пожертвувань і коштів місцевих бюджетів

Документ також передбачає надання державної субсидії на виробництво (створення) фільму (ігрового, анімаційного), обсяг якої не може перевищувати 80 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва фільму. При цьому заявник має підтвердити наявність у нього коштів, необхідних для фінансування виробництва фільму, в сумі не менше 20% від загальної кошторисної вартості виробництва фільму.

Для ефективного розпоряджання коштами закон передбачає створення Ради з державної підтримки кінематографії у складі дев’яти осіб, члени якої призначаються строком на два роки. До складу Ради включаються представники, запропоновані центральним органом виконавчої влади у сфері кінематографії – 1 особа, центральним органом виконавчої влади, що реалізує держполітику у сфері кінематографії – 1 особа, а також 7 осіб – від творчих спілок, громадських об’єднань.

10 вересня у День українського кіно президент України Петро Порошенко заявив, що головне завдання – сприяти сталому розвитку української кіногалузі як «важливого напряму на шляху євроінтеграції, підвищенню її конкурентоспроможності, розвитку продюсерської системи та кіноринку».

XS
SM
MD
LG