Доступність посилання

ТОП новини

Зубко закликає ЦВК призначити вибори у всіх ОТГ, які готові до цього «юридично і організаційно»


Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко закликав Центральну виборчу комісію ухвалити рішення щодо виборів у всіх об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), які готові до цього «юридично й організаційно».

«Вже близько 200 ОТГ подали до ЦВК документи щодо проведення виборів. Близько 4000 громад ініціювали процес добровільного об’єднання. А загалом цього року очікуємо утворення 245 ОТГ.Два мільйони людей чекають цього. Вони вголос заявили про своє бажання і право до об’єднання і прагнення жити в нових умовах. Але їх права проігноровано», – йдеться у заяві Зубка, яка опублікована на урядовому порталі.

Він наголошує на принциповості, необхідності та важливості рішення щодо виборів в усіх ОТГ.

«ЦВК ухвалило рішення призначити 11 грудня 2016 року вибори депутатів сільських, селищних, міських рад 41 ОТГ і сільських, селищних, міських голів. Проте із 10,5 мільйона гривень, виділених урядом на перші вибори в ОТГ, ЦВК лише менше половини спрямовує на вибори в ОТГ», – зазначає віце-прем’єр у своїй заяві.

23 вересня ЦВК розглянула звернення низки облдержадміністрацій щодо призначення перших місцевих виборів у зв’язку з утворенням об’єднаних територіальних громад. Комісія призначила на неділю, 11 грудня 2016 року, вибори у 41 об’єднаній територіальній громаді.

Водночас у ЦВК зазначають, що станом на 23 вересня 2016 року до ЦВК надійшло 191 звернення від ОДА щодо призначення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах, однак у комісії є кошти для організації підготовки та проведення місцевих виборів у сумі лише понад 10 мільйонів гривень.

«22 вересня Верховна Рада призначила на 4 жовтня позачергові вибори 54 сільських,селищних голів, для організації підготовки та проведення яких необхідно близько 4 мільйонів гривень...Відтак, залишок субвенції становить понад 6 мільйонів 272 тисяч гривень. За розрахунками цих коштів вистачає для фінансування перших виборів у 41 об’єднаній територіальній громаді», – пояснюють у ЦВК.

У ЦВК зазначають, що попередньо було призначено та проведено 184 перших місцевих виборів, у тому числі у 104 сільських, 54 селищних, 26 міських радах об’єднаних територіальних громад, а після постанови ЦВК від 23 вересня кількість перших виборів в об'єднаних територіальних громадах становить 225.

Влада в Україні заявляє про намір впровадити реформу децентралізації, яка супроводжується передачею значних повноважень та фінансових ресурсів від органів державної влади – органам місцевого самоврядування.

XS
SM
MD
LG