Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко звільнив 2 суддів через порушення присяги під час Євромайдану


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Президент України Петро Порошенко звільнив двох суддів за порушення присяги під час Євромайдану. За повідомленням Адміністрації президента, йдеться про судів Шевченківського районного суду Києва Світлану Гайдук та Наталію Гриньковську.

«Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів загальної юрисдикції встановила, що суддя Шевченківського районного суду Києва Світлана Гайдук під час Революції Гідності, ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 днів громадянину В. Загоровку за підозрою у організації масових заворушень, а також активній участі у масових заворушеннях (частина перша статті 294 Кримінального кодексу) грубо порушила вимоги кримінального процесуального законодавства (ст. 177, 178, 194, 206 Кримінально-процесуального кодексу України)», – мовиться у повідомленні Адміністрації президента, опублікованому 25 вересня.

«Суддя Наталія Гриньковська також порушила вимоги кримінального процесуального законодавства (ст. 183 КПК України), застосувавши до громадянина В. Гарагуца занадто тяжкий запобіжний захід без наявної обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення та проігнорувала порушення прав підозрюваного при затриманні. Ухвалюючи рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суддя Гриньковська так само не забезпечила дотримання приписів КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також практики Європейського суду з прав людини», – додали в Адміністрації президента.

22 вересня Верховна Рада звільнила понад 400 суддів. На початку вересня депутати звільнили близько 500 суддів.

Наприкінці вересня набуде чинності нова редакція закону «Про правосуддя і статус суддів». Документ, серед іншого, передбачає, що судді призначатимуться виключно за результатами публічного конкурсу й кваліфікаційного оцінювання як його складової.

XS
SM
MD
LG