Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову намагається дискредитувати міжнародне слідство щодо збитого на Донбасі «Боїнга» – волонтер


Кадр із комп’ютерної графіки Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів: так загинув літак рейсу MH17
Кадр із комп’ютерної графіки Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів: так загинув літак рейсу MH17

Цього тижня міжнародні слідчі обіцяють оприлюднити точне місце запуску ракети, якою понад два роки тому на Донбасі збили літак «Боїнг»-777 «Малайзійських авіаліній». У катастрофі, провину за яку громадські розслідувачі покладають на Росію, загинуло майже три сотні осіб, зокрема 80 дітей. Росія надала нові радарні знімки повітряного простору, який був в день збиття лайнера. На думку волонтерів, це зробили, щоб потім обвинуватити слідчих в упередженості. Тим часом родичі загиблих у авіакатастрофі зажадали від Єврокомісії активнішого сприяння розслідуванню. «298 людей були по-звірячому вбиті, й розслідування було явно утруднено», – наголошують родичі загиблих.

У нідерландському містечку Гілверсум перед однією з церков висадили соняшники. Насіння з охопленого війною Донбасу привезли родичі одного із загиблих у авіакатастрофі. Боїнг «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 летів з Амстердама в Куала-Лумпур і був збитий у небі Донбасу 17 липня 2014 року. Більшість з 298 загиблих були громадянами Нідерландів.

28 вересня міжнародна Об’єднана слідча група обіцяє оприлюднити точне місце запуску ракети й інші деталі розслідування. За день до цього усю інформацію отримають родичі загиблих.

Нідерландці з українськими соняшниками згадують жертв авіакатастрофи МН-17
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Слідчі мають зробити остаточну заяву щодо зброї, з якої збили літак, але не будуть оголошувати відповідальних у трагедії. Ці висновки планують залишити для кримінального трибуналу.

Минулого року Росія як постійний член Ради безпеки ООН наклала вето на рішення про його можливе проведення. Цього року Україна знову закликає до проведення відкритого міжнародного кримінального суду.

Зокрема, на засіданні Ради безпеки ООН міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив: «Трагедія літака MH17, який збили в небі над східною Україною, – це свідчення можливої загрози для мирної авіації з боку терористів, яких озброїли такою складною зброєю. Я хочу наголосити на необхідності виконання в повному обсязі резолюції Ради безпеки, зокрема, у частині притягнення до відповідальності винних у цьому інциденті».

Згідно із результатами незалежного розслідування експертів з міжнародної спільноти Bellingcat, його збили із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Його бойовикам передали з Росії, причому комплекс обслуговували кадрові російські військовослужбовці з 53-ї зенітно-ракетної бригади. Експерти також встановили майже точне місце – велике поле поблизу міста Сніжне Донецької області.

Втім, за словами координатора Bellingсat Аріка Толера, офіційні слідчі зможуть представити ще точніші данні. Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода.

«Там може бути нова інформація, зокрема про точне місце пуску ракети «Бук». Слідчі могли провести аналіз ґрунту і встановити, в якій частині поля стояла установка. Вони не зможуть обвинувачувати Росію в трагедії, але, визначивши точне місце запуску і встановивши, що його контролювали бойовики, відповідальність за пуск ракети з України знімуть. Ми також продовжуємо наші дослідження, але нового звіту поки не готуємо», – розповів Толер.

Кілька днів тому російське підприємство-виробник зенітно-ракетних комплексів «Бук», концерн ВКО «Алмаз-Антей», передав слідству первісні радіолокаційні зображення повітряного простору. Як повідомляє прес-служба концерну, дані за трагічний день, за 17 липня 2014 року, були передані в необробленому вигляді, правда, не міжнародній слідчій групі, а російському Слідчому комітету. В липні цього року правоохоронці надіслали відповідний запит на підприємство.

Речниці російського Міністерства закордонних справ Марії Захаровій досі незрозуміло, що сталося в небі над Україною з малайзійським «Боїнгом».

«Ці дані мають допомогти слідству і будуть корисні родичам загиблих, які по крихтах збирають повну картину того, що відбулося в небі над Україною», – заявила Захарова на засіданні Генеральної асамблеї ООН. Вона також наголосила, що приклад виробника ЗРК «Бук» мають наслідувати усі, хто має інформацію стосовно трагедії.

На думку волонтера-розслідувача з Bellingcat, Росія може зараз просувати інформацію від «Алмаз-Антей» для того, щоб «перебити» заяву Об’єднаної слідчої групи. Інформацію з радарів російська сторона нібито тримала при собі понад два роки, тепер треба пояснювати, чому її надали лише зараз.

«Я на 100% впевнений, що вони випускають цю інформацію зараз, щоб потім заявити, що Об’єднана слідча група не взяла її до уваги. Не знаю, що покаже інформація «Алмаз-Антей», але я впевнений, що вони випускають інформацію для того, щоб схожу заяву на прес-конференції зробила Захарова чи ще хтось», – вважає координатор Bellingcat.

Найімовірніше, наголосив Толер, радарні знімки будуть правдиві й повні, але ракету «Бук» на них неможливо буде побачити через технічні обмеження.

Схожої думки дотримуються українські волонтери-дослідники з InformNapalm. Один з авторів досліджень щодо збитого «Боїнга» Антон Павлушко нагадав, що ще два роки тому російська сторона заявляла, що в них немає ніяких даних, а тепер ці дані неочікувано з’являються.

«Це робиться для того, щоб потім заявити, що звітові Об’єднаної слідчої групи вірити не можна, тому що слідчі не враховують усю інформацію. Але ж раніше росіяни казали, що видалили ці дані, а тут вони їх неочікувано знайшли. Чому ж вони одразу не розповіли, що на цих зображеннях, а лише передали їх Нідерландам?» – написав Павлушко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Він також нагадав, що Росія досі не пояснила відсутність даних з військової радарної станції в Міллерові Ростовської області, де згідно із розслідуванням InformNapalm, деякий час перебував «Бук».

«Мабуть, на нових радарних зображеннях, які надали, немає українських Су-24 і Су-25, інакше б вони про це вже повідомили. І, мабуть, там немає пуску ракети. Проте тепер у Росії є теорія змови для внутрішнього користування про те, що з ними не захотіли співпрацювати», – каже волонтер.

Заява Об’єднаної слідчої групи, яку очікують 28 вересня, має поставити остаточну крапку в розслідуванні технічних обставин збиття літака – зброї й місця, з яких його збили.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG