Доступність посилання

ТОП новини

Убивство поліцейських у Дніпрі: що треба змінити в МВС, щоб трагедія не повторилася?


Київ – Загибель двох поліцейських 25 вересня в Дніпрі, які намагалися затримати порушника правил дорожнього руху, свідчить про неякісну систему підготовки працівників патрульної поліції, стверджує частина експертів та депутатів профільного комітету. Тоді як провладні депутати і радники міністра внутрішніх справ наголошують, що загибла працівниця поліції діяла правильно і встигла поранити нападника у груди, завдяки чому його й змогли затримати впродовж кількох годин. Зі свого боку, керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе наголосила в розмові з журналістами, що до встановлення всіх подробиць злочину говорити про якісь зміни у роботі копів зарано. Чи готова українська поліція діяти в екстремальних ситуаціях, і які висновки треба зробити із загибелі поліцейських під час реформи МВС?

ЗАВАНТАЖИТИ

Підозрюваний у вбивстві двох поліцейських у Дніпрі 25 вересня Олександр Пугачов не визнає свою провину, повідомляє перший заступник голови Нацполіції України Вадим Троян.

«Свою провину він не визнає і зазначає, що Пугачов – не його прізвище», – повідомив Троян.

За його словами, у затриманого знайшли підроблені документи, речові докази, зокрема перуки та вуса. «Він маскувався», – пояснює Троян.

У неділю в МВС підтвердили, що затриманий – імовірний убивця двох патрульних поліцейських у Дніпрі. Правоохоронці вказують, що це уродженець міста Тореза Донецької області, раніше судимий Олександр Пугачов, колишній боєць батальйону «Торнадо». Від 2015 року він перебуває у розшуку через переховування від органів прокуратури.

Вадим Троян розповів, що Пугачов сам прийшов до дніпровської лікарні імені Мечникова з кульовим пораненням у живіт. Лікарі, які готували пораненого до операції, викликали поліцію. Пугачова затримали в лікарні після того, як з нього вийняли кулю і зробили переливання крові. Фото затримання виклав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У первинній, невідредагованій версії цього допису Аваков заявляв, що у нападника влучила поліцейська, перед тим, як Пугачов її смертельно поранив.

Перебуваючи за кермом легковика Citroen з номером AE7053AA, підозрюваний вранці 25 вересня порушив правила дорожнього руху і почав чинити опір працівникам поліції, які його зупинили. Потім він здійснив декілька пострілів у правоохоронців і зник з місця події. Обоє патрульних, Артем Кутушев та Ольга Макаренко, з різницею в декілька годин померли через отримані травми. Через це 26 вересня у Дніпрі оголосили день жалоби.

Хатія Деканоїдзе назвала загиблих поліцейських героями (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Приблизний перебіг подій озвучила журналістам голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе.

«Поліцейські зупинили автівку, яка проїхала на червоне світло і запропонували водієві перевірити його документи. Він просив їх цього не робити, але поліцейські продовжили перевірку. Зловмисник, Олександр Пугачов, застрелив Артема Кутушева, вийшовши з машини. Після цього він стріляє в його напарницю Ольгу Макаренко. Автомобіль Citroen блокує мікроавтобус, але Пугачов відкриває вогонь по ньому і тікає з місця злочину», – розповідає Деканоїдзе.

На оперативному відео, що з’явилося в соцмережах, видно, як підозрюваний, ховаючись за поліцейською машиною, веде перестрілку з одним із поліцейських, і як потім його намагається блокувати мікроавтобус.

Раніше про особу нападника на поліцейських заявили помічники міністра внутрішніх справ Антон Геращенко та Зорян Шкіряк.

Нині за фактом відкриті три кримінальні провадження за статтями 115 «Умисне вбивство», «Зазіхання на життя працівника правоохоронного органу» та «Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї».

Чи треба змінювати принципи роботи патрульної поліції після цього подвійного убивства? Керівник прес-служби МВС Артем Шевченко на це запитання Радіо Свобода зауважив, що про це варто говорити після проведення всіх експертиз і відновлення всього перебігу подій

Українських поліцейських не готують до таких ситуацій, але їхнє керівництво не відповіло за це – Стогній

Неправдивим вважає опис події у версії МВС колишній радник міністра внутрішніх справ, а нині журналіст-розслідувач Костянтин Стогній. Провину за трагедію він покладає на керівництво поліції та конкретного підрозділу і головною проблемою вважає недостатню підготовку до дій в екстремальних ситуаціях.

«Поліцейських нині готують 1-3 місяці. А раніше брали лише після служби в армії та трирічної підготовки. Перед кожним чергуванням їх провинні інструктувати професіонали. Дуже багато речей відбулося, коли дії поліції дуже сумнівні. Але керівництво підрозділів та МВС не несе відповідальності. Доки не відповідатиме керівництво, боюся, такі випадки повторюватимуться».

Стогній розкритикував попередню версію подій, озвучену в Національній поліції.

«Вдумайтеся в офіційно написану маячню: на виклик про порушення ПДР виїхав патруль. Та патруль, часом, не дочекаєшся за викликом на розбій. А водій-порушник який порядний виявився! Проїхав на червоне світло і став спокійненько чекати «викликаних» на його порушення поліцейських для оформлення протоколу. Перевіряли документи двоє патрульних зі зброєю (при цьому одного застрелили з відібраної зброї у напарника). Водієм, підозрюваним у вбивстві, виявився співробітник спецпідрозділу МВС, при тому, що він раніше судимий за наркотики», – обурюється екс-радник міністра внутрішніх справ.

Невідповідності в описі подій побачили й інші експерти.

Водночас чимало дописувачів вважають дії загиблих під час патрулювання поліцейських правильними, оскільки ті застосували зброю проти нападника і цим сприяли його затриманню. І просять не паплюжити їхню пам’ять.

Загибель від куль двох поліцейських у Дніпрі – це перші бойові втрати нової патрульної поліції в Україні. Утім, драматичні випадки у її роботі траплялися й раніше. Так, 7 лютого 2016 року поліцейський Сергій Олійник зупиняв авто з нетверезим водієм, яке мчало вулицями Києва на швидкості понад 190 кілометрів на годину, і застрелив пасажира, що сидів біля водія. Кримінальне провадження щодо Олійника нині на завершальній стадії. У вересні суд випустив його з-під домашнього арешту під особисте зобов’язання. Тоді чимало українців обурювалися саме тим, що поліцейський застосував зброю, перевищуючи свої повноваження.

Рівень підготовки нових патрульних поліцейських лишає бажати кращого, адже навіть колишні ППСники знали, де кому стояти при затримані порушника чи навіть у разі перевірки документів, зауважує колишній голова прес-служби МВС, експерт з реформування правоохоронних органів Володимир Поліщук.

«У ППС знали, хто стоїть за спиною, хто спостерігає за діями людини, яка або затримується, або у якої перевіряють документи. Так само вогнева підготовка, спеціальна, тактична – всі ці речі повинні бути. Тому, можливо, якщо такі випадки будуть траплятися, ми не будемо вже дивуватися, коли поліцейські будуть, зупиняючи машину, просити покласти руки на капот. Але в нас поки що пострадянське ставлення до поліції, – визнає експерт. – Можливо, сама міліція навела людей на необхідність так поводитися і фіксувати дії правоохоронців. Втім, наше суспільство повинно розвиватися і ми маємо знайти якусь золоту середину, коли правоохоронці будуть не перевищувати своїх повноважень і самі люди з повагою ставитимуться до поліцейських».

Поліщук визнає, що офіційна статистика зростання рівня злочинності за окремими категоріями від 25 до 40% свідчить про недоліки реформи поліції, яка нині триває.

Оперативні дії на місці убивства поліцейських у Дніпрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Водночас Хатія Деканоїдзе наголошувала, що зростання рівня злочинності викликане тим, що нині звітність про злочини не приховують, як раніше. Тоді як Арсен Аваков зробив заяву про те, що рівень злочинності підвищила масова міграція людей із зони бойових дій на Донбасі, і цим викликав обурення частини українців.

Деканоїдзе каже, що реформа йде «за планом», і замкнула її на себе – Купрій

Депутати Верховної Ради неодноразово намагалися скоригувати реформування поліції в Україні, враховуючи ті чи інші негативні інциденти, однак безрезультатно, зізнався Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій.

«Ми знаємо, що та двомісячна програма навчання поліцейських, яка була, не відповідала потребам їхньої служби, і вони недостатньо володіли зброєю і не були готові до таких екстремальних ситуацій. Про це ми заявили голові Нацполіції Хатії Деканоїдзе, яку запросили на засідання комітету. Однак вона сказала, що все іде за планом і зміни не потрібні. До того ж, Деканоїдзе замкнула все управління на себе, керівники обласних управлінь нічого не вирішують», – визнає Купрій.

Якщо реформа МВС є не такою успішною, як планували, то треба розблокувати надання українцям права на короткоствольну зброю для самозахисту, стверджує колишній начальник управління зв’язків із громадськістю МВС Володимир Поліщук.

«Якщо найближчим часом держава не зможе зробити так, щоб ми відчували себе захищеними, запрацював механізм реформованої поліції, то треба буде розглядати закон про зброю, щоб надати громадянам цивільну зброю, і дати їм можливість самим себе захищати».

Паралельно подібна ініціатива з’явилася в українських соцмережах. Частина дописувачів пропонують для початку іменну нагородну зброю водієві маршрутки, який намагався заблокувати автомобіль, на якому пересувався убивця поліцейських.

Зі свого боку, голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін робить з трагедії у Дніпрі кілька висновків. Зокрема, про те, що українським громадянам потрібна зброя для запобігання злочинам. І про те, що поліцейським бракує тактичної та вогневої підготовки.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG