Доступність посилання

ТОП новини

Референдум про зміни до конституції Азербайджану визнали таким, що відбувся


Ільгам Алієв
Ільгам Алієв

Центральна виборча комісія Азербайджану назвала таким, що відбувся референдум про зміну конституції країни. До полудня за місцевим часом 26 вересня в голосуванні взяли участь більше ніж 30 відсотків громадян країни. Згідно із законом, референдум вважається таким, що відбувся, якщо активність виборців перевищує 25 відсотків.

Виборці голосують за 29 пунктами, зокрема, про продовження терміну президентських повноважень з п’яти до семи років. Крім того, з конституції пропонується прибрати положення про те, що президентом Азербайджану може бути обраний громадянин країни не молодший 35 років, а також надати главі держави право розпускати парламент й оголошувати позачергові вибори президента.

Провести референдум запропонував президент Азербайджану Ільгам Алієв. Опозиція заявляє, що пропоновані зміни зміцнять авторитарний режим у країні, і закликала до бойкоту голосування.

Рада Європи вже розкритикував референдум в Азербайджані, назвавши його ударом по демократичному розвитку країни. Правозахисна організація Amnesty International засудила переслідування, погрози й арешти тих, хто виступав із критикою запропонованих поправок до конституції.

У 2003 році Ільгам Алієв змінив на посаді президента Азербайджану свого батька. Через п’ять років він знову переміг на виборах глави держави. У 2009 році Алієв провів референдум, за підсумками якого до конституції була внесена поправка, яка дозволяє брати участь у виборах президента більше ніж два рази поспіль. У 2013 році він був обраний президентом на третій термін.

Підсумки референдуму будуть оголошені до 21 жовтня.

XS
SM
MD
LG